Home Rubrike Vijesti Damad organizirao tribinu na temu „Ljudska sigurnost u Novom Pazaru”

Damad organizirao tribinu na temu „Ljudska sigurnost u Novom Pazaru”

288

Povodom posjete delegacije Vlade Švajcarske na čelu sa ministrom spoljnjih poslova Švajcarske gospodinom Yves Rossieri.

Kulturni centar DamaD organizovao je  tribinu na temu „Ljudska sigurnost u Novom Pazaru – ka integrisanom odgovoru  zajednice.

Na tribini su govorili ministar spoljnjih poslova Švajcarske gospodinom IV ROSIER I Jadranka Jelinčić iz Fondacije za otvoreno društvo:

Gradonačelnik novog pazara dr, Meho Mahmutović govorio je na temu Okvirne politike za promovisanje ljudske sigurnosti u kontekstu mehanizama lokalne samouprave i institucija i domaćin skupa Zibija Šarenkapić.

Kulturni Centar DamaD je uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji sproveo istraživanje dva elementa koja direktno utiču i odnose se na ljudsku sigurnost na lokalnom nivou u Novom Pazaru, u nastojanju da se bolje razume ovaj fenomen i pruže institucionalni i širi društveni odgovori:

  • Istraživanje o faktorima rizika koji utiču na ljudsku sigurnost u Novom Pazaru
  • Mapiranje i procena kapaciteta javnih istitucija da pruže podršku ljudskoj sigurnosti

Na skupu su predstavljena rješenja  kako bi kontekstualizovali, proširili i produbili razumevanje koncepta ljudske sigurnosti u multietničkim zajednicama.

Ljudska sigurnost je koncept koji stremi ka stabilnosti i blagostanju građana i zajednica i kao takav predstavlja veliku priliku i potencijal za održivi razvoj. U kontekstu Novog Pazara i razvojnih izazova sa kojima se svi suočavamo u našim svakodnevnim naporima da poboljšamo lokalne uslove na svim nivoima – razumijevanje ljudske sigurnosti i način na koji utiče na nas postaje presudno.

A.Šabotić

Previous articleKalač o iseljavaju iz Rožaja
Next articleBošnjaci u Makedoniji uživali u predavanjima hafiza Almira Pramenkovća