Home Rubrike Vijesti USPJEŠNO ZAVRŠENA PROMOCIJA KNJIGE POEZIJE “ŽAD” AUTORICE MIRSADE BIBIĆ ŠABOTIĆ

USPJEŠNO ZAVRŠENA PROMOCIJA KNJIGE POEZIJE “ŽAD” AUTORICE MIRSADE BIBIĆ ŠABOTIĆ

327

01

U prepunoj sali Rožajskog Centra za kulturu u utorak veče održana je promocija zbirke pjesama pod nazivom “Žad” autorice Mirsade Bibić Šabotić. O knjizi su govorili prof. dr Draško Došljak, te profesori književnosti Menduha Murić i Ismet Mujević, koji je ujedno bio i medijator ove predivne večeri.

U svojoj recenziji prof Mujević između ostalog ističe: “Žad” koji sam ja shvatio, simbolizuje ljepotu i prokletstvo tajne života;pjesnikinja poput Alhemičara uzdiše do Božanske ljepote, temeljne vrijednosti ljudskog bitisanja, tako da pjesnikinjinu ideju o ovom jedinstvenom kamenu, odnosno njegovoj poetizaciji, možemo shvatiti kao metaforu univerzalnosti i spoj onoga sto čini vječitu sponu izmedju Boga i Čovjeka, istakao je Mujević.

Zahvaljujući se prisutnim, autorica Mirsada Šabotić istakla je da je jako ponosna na svoj prvijenac što se poezije tiče, uz to, veliku zahvalnost duguje svojoj porodici kao i velikom humanisti iz Rožaja, koji živi i radi u Luxemburgu, gospodinu Rafetu Kajeviću koji je uz Fond za manjine pomogao da ovo djelo ugleda svjetlost dana.

Potom, autorica je pročitala i pjesmu “Dijaspora” posvećenu svim pečalbarima iz našeg grada i šire, dok je sa pjesmom o rahmetli Ramizu Biteviji-Čampu, prepunu salu dovela do suza.

Profesorica Šabotić je omiljena među svojim učenicima u gimnaziji “30. Septembar” pa su joj u to ime uručili buket cvijeća. Veče su uljepsali kazivanjem poezije, Mirza Luboder, te mlada muzička zvijezda iz Rožaja, Edis Agić.

Ferid Kujević

02 03

Previous articleNa Internacionalnom održan jednodnevni seminar „Efikasno disciplinovanje, pristupi i tehnike“
Next articleRožaje – BDZ na vanrednoj sjednici Skupšte ponudila rješenje za problem iseljavanja