USPJEŠNO ZAVRŠENA PROMOCIJA KNJIGE POEZIJE “ŽAD” AUTORICE MIRSADE BIBIĆ ŠABOTIĆ

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

01

U prepunoj sali Rožajskog Centra za kulturu u utorak veče održana je promocija zbirke pjesama pod nazivom “Žad” autorice Mirsade Bibić Šabotić. O knjizi su govorili prof. dr Draško Došljak, te profesori književnosti Menduha Murić i Ismet Mujević, koji je ujedno bio i medijator ove predivne večeri.

U svojoj recenziji prof Mujević između ostalog ističe: “Žad” koji sam ja shvatio, simbolizuje ljepotu i prokletstvo tajne života;pjesnikinja poput Alhemičara uzdiše do Božanske ljepote, temeljne vrijednosti ljudskog bitisanja, tako da pjesnikinjinu ideju o ovom jedinstvenom kamenu, odnosno njegovoj poetizaciji, možemo shvatiti kao metaforu univerzalnosti i spoj onoga sto čini vječitu sponu izmedju Boga i Čovjeka, istakao je Mujević.

Zahvaljujući se prisutnim, autorica Mirsada Šabotić istakla je da je jako ponosna na svoj prvijenac što se poezije tiče, uz to, veliku zahvalnost duguje svojoj porodici kao i velikom humanisti iz Rožaja, koji živi i radi u Luxemburgu, gospodinu Rafetu Kajeviću koji je uz Fond za manjine pomogao da ovo djelo ugleda svjetlost dana.

Potom, autorica je pročitala i pjesmu “Dijaspora” posvećenu svim pečalbarima iz našeg grada i šire, dok je sa pjesmom o rahmetli Ramizu Biteviji-Čampu, prepunu salu dovela do suza.

Profesorica Šabotić je omiljena među svojim učenicima u gimnaziji “30. Septembar” pa su joj u to ime uručili buket cvijeća. Veče su uljepsali kazivanjem poezije, Mirza Luboder, te mlada muzička zvijezda iz Rožaja, Edis Agić.

Ferid Kujević

02 03

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img