Home Rubrike Vijesti BNV JEDNOGLASNO PROTIV ODLUKE O REHABILITACIJI DRAŽE MIHAILOVIĆA

BNV JEDNOGLASNO PROTIV ODLUKE O REHABILITACIJI DRAŽE MIHAILOVIĆA

344

5

Bošnjačko nacionalno vijeće je, na svojoj III redovnoj sjednici, održanoj 15. maja 2015. godine, jednoglasno usvojilo zaključak u kojem je izrazilo najoštriji protest protiv odluke o rehabilitaciji vođe fašističko-četničkog pokreta u Srbiji Draže Mihailovića.

U zaključku se ističe da je za Bošnjačko nacionalno vijeće odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihailovića skandalozna, sramna i bez presedana, kao i da je to je još jedan u nizu dokaza pokušaja prekrajanja historije, negiranja i legalizacije planski počinjenih masovnih zločina, konstantne genocidne politike prema bošnjačkom narodu na ovim prostorima i ponovno rađanje fašizma u srcu Evrope.

Bošnjačko nacionalno vijeće je zaključak dostavilo svim ambasadama u Republici Srbiji, kao i međunarodnim institucijama i ogranizacijama i od njih zatražilo osudu i hitnu reakciju, s obzirom da je ova odluka direktno suprotna antifašističkom i demokratskom opredjeljenju Evropske Unije kojoj kao zemlja težimo.

Zaključak o osudi rehabilitacije vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića je dostavljen, takođe, i predsjedniku Republike Srbije, predsjedniku Vlade Republike Srbije i ministrima u Vladi Republike Srbije, od kojih je zatraženo da se Bošnjacima hitno obezbijedi neophodna pravna sigurnost, vladavina prava i jednokost pred zakonom, kao i da hitno i bez odlaganja utiču da se ova sramna odluka poništi.

Previous articleU Rožajskim školama prezentovana medresa Gazi Isa-beg
Next article‘Pretres’ – Rehabilitacija je atak na historijske činjenice o Draži Mihajloviću