Home Rubrike Vijesti Ambasador Nemačke kod predjsednika Mešihata

Ambasador Nemačke kod predjsednika Mešihata

374

13U utorak 19.05.2015.godine Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Sandžaku posjetio je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji kojom prilikom ga je primio Muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Muftija Dudić je na samom početku gostu izrazio srdačnu dobrodošlicu istakavši da Bošnjaci imaju puno poštovanja za Nemačku, jer je u najtežim vremenima širom otvorila vrata sandžaklijama i prihvatila ih kao svoje.

Ambasador Nemačke se interesirao za stanje u Sandžaku sa posebnim osvrtom na položaj muslimana i Islamske zajednice u Srbiji.

Muftija Dudić ga je upoznao sa strukturom Islamske zajednice, istakavši da je IZ–a organizirana kroz džemate, medžlise, muftijstva, mešihat i sabor te da je obrazovni sistem koji djeluje u okviru nje nešto što može biti primjer mnogima.

Muftija Dudić je zaključio da u Nemačkoj ima preko 70 bošnjačkih džemata u kojima aktivno učestvuju bošnjaci sa ovih prostora i da sponosom može reći da su naši vjernici i imami integrativni deo društva te države. a imajući u vidu da je Nemačka osnovala nekoliko Islamskih fakulteta istakao, da se Fakultet za Islamske studije stavlja na raspolaganje tim fakultetima.

SANA

Previous articleAmbasador Njemačke u boravio posjeti Mešihatu i Internacionalnom univerzitetu
Next articleDoc. dr. Kurtović se sastao sa ambasadorom Mađarske