Home Rubrike Vijesti Građani Novog Pazara o rehabilitaciji Draže Mihajlovića

Građani Novog Pazara o rehabilitaciji Draže Mihajlovića

291

Rehabilitacija četničkog komandanta Draže Mihajlovića pokrenula je mnogo nezadovoljstva u Srbiji, a ponajviše u Sandžaku. Na više mjesta u Novom Pazaru u petak su osvanuli grafiti na kojima se veliča Aćif-efendija Hadžiahmetović, vođa odbrane Novog Pazara od četnika u Drugom svjetskom ratu.

Vjeruje se da je ovo odgovor na odluku suda u Beogradu da rehabilituje  Dražu Mihailovića. Na prijedlog liste “Za Bošnjake, Sandžak I Muftiju”  na jučerašnjoj sjednici BNV-a  jednoglasno je usvojen prijedlog da BNV osudi rehabilitaciju četničkog vojvode Draže Mihajlovića.

Razgovarali smo sa građanima našeg grada. Većina njih nije htjela pred oko kamere komentirati ovaj slučaj, međutim vidno je nezadovoljstvo na licu gotovo svih građana. Da komentarišu ovaj slučaj odlučni su penzioneri koji su svoju mladost I zdravlje utrošili I više nemaju puno izgubiti. Na pitanje: Kakav je njihov komentar po pitanju rehabilitacije Draže Mihajlovića I da li smatraju da će se Aćif efendija rehabilitovati?

Podsjećanja radi, u Višem sudu u Novom Pazaru ranije je pokrenuta inicijativa za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića, poznatog kao Aćif-efendija, koga su posleratne vlasti streljale na Hadžetu 1945. godine..

H.Škrijelj

Previous articleOdržana promocija književnog stvaralaštva Zehnije Bulića
Next articleJužni Sandžak: Nastavlja se iseljavanje, za samo dva dana otišlo punih 7 autobusa