Kujević: Naša hidžra je da ostanemo u Sandžaku svojoj domovini

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

4

Rožaje – U okviru manifestacije Dani Bošnjačke zastave u utorak veče u prepunoj sali rožajskog doma kulture u organizaciji Muftijstva sandzačkog, Bošnjačke kulturne zajednice i Muslimanskog omladinskog kluba priređeno je predavanje širom regiona i Evrope poznatog alima hfz. Abdurahman ef Kujevića sa veoma inspirativnom temom “Ostajte ovdje”.

U svom izlaganju Kujević je između ostalog istakao da je odabrao temu ovog skupa da bi se obratio nama odnosno svom narodu na veoma aktuelnu temu iseljavanja a ja kao jedan od vas nisam mogao da nijemo posmatram ono sto se događa nama a posebno ono sto sam naučio od vjere i znanje koje sam stekao a to je vjersko znanje koje me obavezuje da govorim istinu i pojašnjavam ljudima kako da se ponašaju u skladu sa principima svoje vjere u svim momentima i situacijama.-  rekao je Kujević.

Tokom ovog iseljavanja jedna uplakana majka i sestra u suzama mi govori zasto nam se niko ne obrati, zašto niko ne izadje sa nekim saopćenjem , ja ne znam šta da radim , djeca me pritiskaju da idem meni se ne odlazi , medjutim zbog razno raznih faktora i potrage za boljim životom i ta familjija je napustila Rožaje. Jako bitan razlog koji utiče na naše stanje je i pogrešan način života i društva i politike i političara i na ljude koji predvode društvo.

Kujević takodje ističe da političari i vladari predsjednici i predstavnici naroda moraju da budu upravo narodu na usluzi i njihov servis a ne suprotno kako se shvatilo da su oni (političari) gospodari prostora da su oni gospodari ljudi da mogu da ih kupuju prodaju ponižavaju protjeruju kako i kada hoće. To uopšte nije tako mi moramo na ispravan način da shvatimo sistem funkcionisanja života

Na kraju hfz Kujević opovrgao je često kazivanu frazu da “ovo nije naša zemlja” i istakao da je ovo itekako naša zemlja jer od nje smo stvoreni ovdje smo rodjeni i da nema niko više prava da živi na ovom prostoru od nas . Mi treba svoja prava da ostvarujemo ovdje gdje smo rodjeni i nasa hidžra je ostanak na Sandžaku i državama koje obuhvata u našoj domovini poručio je hfz. Abdurahman ef Kujević

SANA – Ferid Kujevic

1 2 3 4 5 6 7 8

Prethodni članak
Naredni članak
- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img