U Rožajama održana tribina o NATO integracijama Crne Gore

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

unnamedMadjarska i  Turska snažno podržavaju ulazak Crne Gore u NATO i smatraju da je naša zemlja,sa svim naporima koje čini na putu prema alijansi,pouzdan partner medjunaraodnoj zajednici i da je kao takva dala doprinos regionalnoj i svjetskoj bezbijednosti i stabilnosti,kazali su ambasadori ovih zemalja u Crnoj Gori,Kristijan Poša i Mehmed Nijazi Tanillir,govoreći u Rožajama na tribini o NATO inegracijama Crne Gore.

Tribinu je u ime Bošnjačke sranke,kao organizatora panel diskusuje,otvorio Ejup Nurković,predsjednik Opštine.On je kazao da Bošnjački narod u Crnoj Gori,u velikom procentu podržava ulazak Crne Gore u NATO alijansu i ocijenio da je to najbolji kišobran za bezbijednost svih gradjana koji žive u njoj.

Ambasador Poša,uz podsjećanje da je ambasada njigove zemlje kontak diplomatskog predstavništva Crne Gore sa NATO-om,je govorio o iskustvima njegove zemlje od učlanjenja u  ovu alijansu.

-Stabilnost i mir,ekonomski napredak i sigurna budućnost naroda,osnovne su karakteristike NATO saveza.Za razliku od Varšavskog pakta,čiji je članica bila Madjarska a da je niko nije pitao dali želi da bude dio tog saveza,NATO je demokratski savez u kojem jednaka prava imaju sve njegove članice i u koji se isključivo može ući demokratskim sredstvima,dakle na izraženoj volji države koja želi u taj savez-rekao je Poša.On je ocijenio da je Crna Gora,od sticanja nezavisnosti,naparvila ogroman korak na putu ka NATO-u i da njegova zemlja to prepoznaje i pruža pounu podršku na tom putu.

Ambasador Tanilir,kazao da je Crna Gora,za veoma kratak period od sticanja nezavisnosti,uspjela da definiše svoj cilj i za kratko vrijeme napravi vrlo važne korake,odnosno da je postala uvažen član UN i OEBS-a.

-U NATO inegracijama je prošla kroz velike faze i za kratko vrijeme izgradila perspektivu za dobijanje poziva za članstvo.Od Avganistana do Somalije je dala doprinos globalnom miru,obavljajući aktivne zadatke u mnogim mirovnim misijama.Sa multitetničkim i multivjerskim društvom koje živi u harmoniji,uspostavila je jedan društveni mir koji svim balkanskim zemljama može biti primjer.U okviru ovoga,vjerujemo da je dobijanje poziva za članstvo uCrne Gore u NATO do kraja 2015.godine veoma važno sa aspekta regionalne bezbijednosti,stabilnosti i blagostanja.-rekao je Tanilir.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i visoki funkcioner Bošnjačke stranke,Suljo Mustafić kazao da je BS od svog osnivanja visoko na listi  svojih programskih zalaganja postavila ulazak Crne Gore u euro-atlanske inegracije.

-Za nas su članstvo u NATO savezu,zajedno sa evropskim inegracijama,strateški ciljevi spoljne politike Crne Gore-rekao je Mustafić.

On je podsjetio da je područje Balkana u daljoj i bližoj prošlosti,prestavljalo veoma nestabilan region i da se samo ulaskom zemalja sa tog područja u NATO,može obezbijediti stabilan miri i prosperitet naroda sa tog prostora.

Mustafić je kazao da protivnici ulaska u NATO,često plasiraju tezu da je NATO savez,usmjeren protiv nekih vjerskih ili kulturnih sistema,zajednica i naroda.

-Prvo,jako je bitno da da se sve odlike u BATO-u,donose kosenzusom manih i većih članica.Dalje,NATO savez nije antimuslimanska ni antipravoslavna alijansa,jer u noj važnu ulogu imaju i zemlje sa domimantnim islamskim življem poput Turske ili Grčke-rekao je Mustavić.

F.Kujevic

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img