Home Rubrike Vijesti Zbog iseljavanja mnoge škole u južnom Sandžaku ostaju bez đaka

Zbog iseljavanja mnoge škole u južnom Sandžaku ostaju bez đaka

296
0

Egzodus iz južnog Sandžaka osjetio se i na sistem obrazovanja u rožajskim gradskim osnovnim i srednjim školama te stanje u najvećim mjesnim zajednicama.

Naime kako SANA eksluzivno saznaje u najstarijoj rožajskoj osnovnoj školi Mustafa Pećanin školu dosad je napustilo 13 učenika uz dodatne najave za nova napuštanja.

U drugoj gradskoj osnovnoj školi 25. maj od nove godine do danas školu je napustilo 28 učenika! Stanje u rožajskim srednjim školama je takvo da trenutno u Gimnaziji 30 septembar trenutno nema učenika koji su napustili nastavu sto ne znači da ih neće biti u narednim danima jer talas iseljavanja ne jenjava. U drugoj gradskoj srednjoj stručnoj školi 8 učenika je napustilo nastavu.Stanje na seoskom području je zaista krajnje ozbiljno možda najlošije je u Biševu u O.Š. Milun Ivanović za svega nedelju dana napustilo 12 učenika uz najavu da će se taj talas nastaviti ono sto brine je da postoji bojazan da to selo ostane bez stanovnika! Koliko je stanje u Biševu loše govori podatak da je mještanin koji je imao farmu krava sa 14 grla sve rasprodao i napustio Biševo. U O.Š. Bratstvo i jedinstvo na Skarepači trenutno su 3 učenika napustila nastavu dok, u O.Š Balotiće nema učenika.

Postoje bojazan da će talas iseljavanja tek uslijediti jer mnogi roditelji čekaju da se završi školska godina kako bi sa djecom otputovali ka zemljama Zapadne Evrope.

F.Kujević

Previous articleBKZ pripremila bogat kulturni program povodom Dana bošnjačke zastave
Next articlePromocija zbirke poezije “S one strane nade”