Home Rubrike Vijesti NAČELNIK DURAKOVIĆ OGORČEN ZBOG HAPŠENJA BOŠNJAKA POVRATNIKA U SREBRENICI

NAČELNIK DURAKOVIĆ OGORČEN ZBOG HAPŠENJA BOŠNJAKA POVRATNIKA U SREBRENICI

388

Specijalna policija Republike Srpske sinoć je hapsila bošnjačke povratnike u Srebrenici, a kao razlog su naveli njihovu umiješanost sa navodnim terorističkim organizacijama.

Hapšenje bošnjačka povratnika u Srebrenici izvela je specijalna jedinica iz RS-a, u saradnji sa policijom iz Bratunca, dok lokalnu policiju u Srebrenici niko nije kontaktirao.

Općinski načelnik Ćamil Duraković ističe da ogorčen takvim ponašanjem vlasti u RS, a da su ostali povratnici uplašeni.

“Policija RS-a bez ičijeg znanja, posebno bez znanja policije u Srebrenici čiji je komandir Bošnjak vjerovatno koristi dešavanja u Zvorniku pa su otvorili jedan prostor manipulacije gdje upadaju u bošnjačka sela i vode onoga koga oni procijene po operativnim saznanjima za navodni organizirani krimina vrbovanja odlaska naših državljanja na strana ratišta.

To je jedna od represija u kontinuitetu gdje MUP RS-a daje sebi za pravo da Bošnjaci koji su preživjeli genocide u Srebrenici i čiji je život otežan nakon povratka da ga još više zagorčaju, a sve u svrhu da ti ljudi napuste ove prostore“- rekao je Duraković novinaru Sandžak televizije.

Duraković navodi da ovo djeluje veoma destruktivno i da se ovaj incident nije smio desiti, naročito ne pred 20. godišnjicu srebreničkog genocida.

MUP RS danas je obavijestio da su vršeni pretresi na 32 lokacije na području RS.

Federalna vlada će od Vijeća ministara BiH tražiti informaciju o svim posljednjim događanjima i uključivanje nadlježnih državnih institucija u cijeli ovaj slučaj, kao i u zaštitu individualnih ljudskih prava povratničke populacije, saopšteno je iz te institucije.

A.Šabotić

Previous articleVelika manifestacija u Novom Pazaru ”Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”
Next articleDiskriminacija Bošnjaka pred „časnim“ sudom