Svečana akademija maturanata Medrese “Gazi Isa-beg”

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

3333

Allahova Milost izlila se danas u Novom Pazaru. Nekolika hiljada prisutnih na trgu Gazi Isa-bega Ishakovića svjedočili su svečanoj akademiji 503.generacije maturanata Gazi Isa-beg medrese u Novom Pazaru.

Na svečanoj akademiji pored profesora i predstavnika Medrese, prisustvovali delegacija Mešihata IZ u Srbiji na čelu sa glavnim muftijom dr. Mevlud ef.Dudićem, delegacija Muftijstva sandžackog na čelu sa muftijom sandžačkim Muamer ef. Zukorlićem, delegacija Rijaseta IZ u BIH predvođena Hamed ef. Efendićem,
delegacija Muftijstva preševskog predvođena muftijom Fkret ef.Limanijem, kao I delegacija Internacionalog univerziteta u Novom Pazaru, predvođena rektorom dr. Suadom Bećirovićem.

Na ovaj poseban dan za maturante, posebna priznanja za odličan uspjeh i primjerno vladanje tokom školovanja, direktor medrese Rešad ef Plojović uručio je Jusović Džemalu, Rizvanović Amini i Dudić Džemili.

“Mi nemamo nafte, niti druga bogatstva, nase medrese su nase bogastvo, ono se ne troši, ono se samo uvećava”, kazao je direktor Medrese Rešad ef Plojović, koji je sa trga uputio veliku poruku svim osmacima da Medresa bude njihov sljedeći korak.

Prisutnima se obratio i izaslanik Rejsul-l-uleme Husejin ef Kavazovića, Hamed ef. Efendić koji je kazao da se Medresom iz Novog Pazara ponosi i Bosna. Poručio je roditeljima maturanata da budu ponosni na svoju djecu. ” Danas ispraćamo 85 pupoljaka ruža koje ce mirisati na dunjaluku i širiti Allahovo svjetlo”, kazao je ef. Efendić, koji je poručio maturantima da diplomu Medrese shvate kao ulaznicu u svijet sticanja znanja. “Budite dostojni medrese, budite dostojni imena Gazi Isa-bega Ishakovića, sretna je i ponosna zajednica koja ima ovakvu omladinu”, kazao je izmedju ostalog Ef. Efendić, koji je prisutnima prenio čestitke od Rejsa Kavazovića.

” Godinama govorim u svojstvu muftije, pa bih par riječi progovorio u svojstvu roditelja, jer me je Allah počastvovao da moje treće dijete danas završava medresu”, kazao je Muftija Zukorlić, dodajući da je tražio najbolju školu na svijetu za svoju djecu i našao je, a to je Medresa.

“Ovo je moje svjedočenje o kvalitetu, mi koji smo podizali, gradili, afirmirali ove ustanove, mi vjerujemo u njihov kvalitet, mi ovo radimo sa punim ubjeđenjem i povjerenjem”, kazao je muftija Zukorlić, dodajći da ima i dobre djece i van Medrese, ali Medresa ih uči da budu dobri, dostojansveni i ponosni ljudi.

“Naša Medresa je prvenac i ja čestitam i ostalim maturantima. Nasa Medresa je primjer bila, takva će i ostati. Današnja manifestacija je demonstriranje jedinstva muslimana na ovim prostorima”, kazao je muftija Dudić, poručivši maturantima da nikada ne zaborave da su Gazi Isabegovci, jer nose diplome sa njegovim imenom.

“Medresa je nasa lađa, kao Nuhova, pozivam sve one koji su zalutali da se ukrukrca u lađu spasa. Ponosni smo na sve naše svršenike Medrese, istakao je Muftija Dudić koji je u ime Mešihata IZ u Srbiji uručio nagradu u vidu besplatanog školovanja na Fakultet za Islamske studije, maturantima Dacić Halidi, Alicković Ameli i Fejzić Anesu. Ovo troje maturanata uče hifz i uskoro će i zvanično biti preslušani i dobiti zvanji hafiza.
NUčenicima generacije Suljović Amini i Šačić Latifu,  će 8. juna u Sarajevu nagrade i posebna priznanja uručiti Rejsul-l-ulema Hisejin ef. Kavazovic.

Svečane trenutke akademije uljepšali polaznicu mekteba Revda i Vildan, članovi glumačke sekcije, recitatorske sekcije i hora medrese Gazi Isa-beg.

11

3

1

N. Rebronja

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img