Home Vijesti Vučićeva poruka muslimanima

Vučićeva poruka muslimanima

423
0

Aktuelna tema prethodnih dana bila je posjeta premijera Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru. Prema mišljenju mnogih to je dobar iskorak u pokretanju mogućeg srpsko-bošnjačkog dijaloga. Podsjećanja radi gostujući u „ Centralnom dnevniku“ na Face TV, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić je pozvao premijera Vučića, vjerujući da ima kapaciteta, obzirom da je kako navodi Muftija stvarna vlast u Srbiji, da otpočne civilizacijski svebošnjačko-srpski dijalog.

Nekoliko dana nakon poziva za dijalog od strane muftije sandžačkog, boravivši u posjeti Novom Pazaru, premijer Vučić je na otvaranju dijagnostičkog centra istakao da spremnost sa njegove strane postoji da razgovara sa svim Bošnjacima, kako bi se otvorio pravi dijalog.

Generalni sekretar Mešihata IZ-e u Srbiji Samir Škrijelj ističe da je garnitura koja je na čelu IZ-e već 20 godina dala jasno do znanja vlastima da želi partnerski, a nikako poltronski odnos kako je možda naviknuto od strane paravjerske tvorevine. On dodaje da dijalog podrazumijeva određene principe od kojih Islamska Zajednica nikada neće odustati.

Premijer Vučić je prilikom posjete najavio i rješavanje određenih problema, između ostalog i problem akreditacije Internacionalnog univerziteta.

PR Internacionalnog univerziteta Jamina Nikšić ističe da su riječi premijera Vučića samo potrvda onoga za šta se IUNP već od početka zalaže, a to je da njegovu akreditaciju nikada nije trebalo dovoditi u pitanje.

Svi se iskreno nadaju da će eventualni svebošnjačko-srpski dijalog doprinijeti stabilnosti i boljitku u međuljudskim odnosima na Balkanu.

H.Š