Novčane naknade porodicama žrtava

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Nakon godinu i po dana od odluke Ustavnog suda Srbije, rješenjem Ministarstva pravde članovima porodica otetih i ubijenih Bošnjaka u Sjeverinu isplaćena je odšteta u iznosu od 600 evra pojedinačno.

Ovaj izrazito mali novčani iznos zapravo predstavlja naknadu štete zbog povrede Ustavom zajemčenog prava na suđenje u razumnom roku, koju je utvrdio Ustavni sud. Najbliži srodnici sedamnaest žrtava su još 2007. godine podnijeli tužbu protiv Republike Srbije, zbog njene odgovornosti u ovom zločinu i to po više osnova – za pomaganje Vojske Republike Srpske, čiji pripadnici iz Višegradske brigade su bili direktni počinioci; zbog nepružanja potrebne zaštite svojim građanima prilikom prelaska teritorije na kojoj je trajao oružani sukob; i zbog neobezbjeđivanja državne granice.

Prvi opštinski sud u Beogradu je 2009. godine donio presudu, kojom je odbio sve zahtjeve za naknadu štete, smatrajući da ne postoji odgovornost države ni po jednom osnovu. Sud je odbio da uopšte razmatra argumente o povezanosti Republike Srbije i Republike Srpske, kao ni da ne postoji dužnost državnih organa da obezbjeđuju autobusku liniju, a na samom kraju da se sam zločin dogodio van državne teritorije.

Nakon podnijete žalbe na ovu presudu, Apelacioni sud je predmet „držao u fioci“ i nije po njemu postupao četiri i po godine, zbog čega je Fond za humanitarno pravo, koji zastupa članove porodica u ovom predmetu, nakon brojnih pritužbi na nerad Suda, konačno podnio i ustavnu žalbu zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

U međuvremenu je Apelacioni sud u oktobru 2013. donio presudu kojom je takođe odbio sve zahtjeve za naknadu štete. Time je žrtvama još jednom poručeno da ostvarivanju njihovih prava nema mjesta u srpskom pravosuđu. Protiv ove presude izjavljena je još jedna žalba Ustavnom sudu, a na odluku se još uvijek čeka.

Iako ova mala, a svakako nedovoljna odšteta može predstavljati korak u pozitivnom smjeru, ona još uvijek ne znači priznanje odgovornosti države za ono što se dogodilo. Fond za humanitarno pravo će nastaviti da zastupa porodice žrtava u ostvarivanju njihovih prava do svih predviđenih instanci, odnosno do Evropskog suda za ljudska prava, sve do postizanja konačne i pravične naknade.

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img