Novopazarci sve masovnije odlaze ka zemljama Evropske unije.

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Jedna od trenutnih najvećih briga koja je zadesila novopazarce je iseljavanje Bošnjaka u zemllje EU. Prema nekim procjenama zbog ekonomske krize I neriješenih životnih pitanja, od početka godine otišlo je više stotina ljudi. Neki da traže azil, neki na privremeni rad.

Novi Pazar je grad mladih, posjeduje intelektualnu i radnu snagu, ali ne firme i preduzeća koja bi mnogima ponudila adekvatan i željeni posao.

Iz BDZ potvrđuju da među građanima vlada totalno beznađe, i da je vlast nemoćna. Portparol ove stranke Edin Đerlek kažu da država pokazuje nemoć da se suoči sa ovim problemom, I ne samo nemoć već I nezaintereiranost.

Iako je borba za mnoge već u startu izgubljena, udruženje povratnika “Reintegracije” koji su imali status izbeglice pomaže našem narodu. Oni čine da naši ljudi ne lutaju, već da polože potreban jezik i da dobiju legalno radon mjesto.

Program koji Reintegracije sprovodi, već 5  godina najmanje 300 studenata ide u Njemačku da radi tri mjesaca. Od ove godine ta stručna praksa će porasti na šest mjeseci.

Građani se pitaju da li će se ovo stanje promijeniti, da roditelji ne ostanu željni svoje djece koja odoše u svijet “trbuhom za kruhom”. Da li će država poduzeti ikakve korake ili ćemo I dalje gledati porodice na autobuskim stanicama kako se u suzama ispraćaju zauvijek ili na određeno vrijeme.

N.Rebronja

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img