Home Rubrike Vijesti Fehratović: Ugljanin zloupotrijebio ministricu Udovički u stranačke svrhe

Fehratović: Ugljanin zloupotrijebio ministricu Udovički u stranačke svrhe

248

jahja fehratovicŠef Vijećničkog kluba „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“  dr. Jahja Fehratović, uputio je protestno pismo ministrici Državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, u kome ukazuje na očiglednu zloupotrebu Ministarstva državne uprave i  lokalne samouprave i ministrice od strane predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća gospodina Sulejmana Ugljanina.

Vijećnici liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“, dobili su poziv iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da prisustvuju zajedničkom sastankom sa ministricom u ponedjeljak 20.04.2015. godine u 15:45 časova u Glavnom uredu Vijeća, Ulica 28. novembra bb, u Novome Pazaru, te se uredno odazvali tom pozivu. Međutim prilikom dolaska pred zgradu Vijeća, bili su fizički spriječeni da uđu u prostorije Vijeća gdje je naznačeni sastanak trebao biti održan.

Kasnije je utvrđeno da je gospodin Ugaljnin zbog nemogućnosti da okupi svoje vijećnike otkazao sastanak sa ministricom Udovički a u 16:30 časova pripredio stranački koktel u prostorijama Vijeća. Kako bi onemogućio vijećnike liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ da prisustvuju sastanku sa ministricom, pokušao isprovocirati incident i napraviti skandal kojim bi bacio u sjenku cjelokupnu posjetu delegacije Vlade Republike Srbije Novome Pazaru. Na Ugljaninovom stranačkom koktelu bilo je vidno i prisustvo članova paravjerske tvorevine Adema Zilkića i drugih remetilačkih faktora bošnjačkog jedinstva.

Ne želeći da učestvuju u Ugljaninovoj paradi pripremljenog za njegove članove i aktiviste kojom se trebalo dokazati da je ministrica Udovički došla u posjetu stranci SDA a ne Bošnjačkom nacionalnom vijeću, vijećnici Liste „Za Bosnjake, Sandžak i Muftiju“ su se povukli sa pomenutog skupa.

U pismu se ističe da su vijećnici Liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ od strane Ministarstva dobili uvjeravanja da je ministrica Udovički dovedena u svojevrsnu zabludu i zloupotrebu od strane Ugljanina te u daljem toku pisma koristi priliku da spomene probleme u radu BNV-a od kojih su najznačajniji sljedeći: nelegetimni izbor funkcionera Vijeća usljed njihovog postavljenja na fiktivnoj sjednici nakon prekida drugog zasjedanja BNV-a, neusaglašenost Statuta i Pravilnika o radu Vijeća sa zakonom, nemogućnosti vijećnika liste „Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju“ da koriste prostorije Vijeća za rad, netransparentnost budžeta Vijeća, Ugljaninovu zloupotrebu Vijeća u politikantske svrhe, te na koncu opasnosti da se zbog neodržavanja sjednica Vijeća u zakonskom okviru od 6 mjeseci zbog Ugljaninovog straha za većinu isto izgubi legalitet, izbriše iz registra nacionalnih savjeta nacionalnih manjina što bi značilo da se proces institucionalnog rješavanja problema Bošnjaka u Srbiji vraća na početnu poziciju.

Fehratović je na kraju upozorio ministricu Udovički da će eventualnim daljim neoglašavanjem Ministarstva i njezinim osobnim učestvovanjem na skupovima poput jučerašnjeg postati suodgovorni za ovakve pojave u Bošnjačkom nacionalnom vijeću i zatražio od Ministarstva da hitno pokrene razgovore kako bi se rad Bošnjačkog nacionacinalnog vijeća vratio u zakonske okvire.

SANA

Previous articleVučić – Riješit ćemo problem Internacionalnog univerziteta (Video)
Next articleMuratović: Vučićev dolazak je dobar korak u pravcu stabilizacije ukupnih prilika u Sandžaku