Home Rubrike Vijesti U Visbadenu svečano otvoren četvrti internacionalni džemat na njemačkom jeziku

U Visbadenu svečano otvoren četvrti internacionalni džemat na njemačkom jeziku

407
0

IIS Wiesbaden1

U Petak, 03. 04. 2015 god. u Wiesbadenu (Visbaden) Bertram str. 9 nakon Džume-namaza, uz prisustvo velikog broja pripadnika Ummeta Allahovog miljenika Muhammeda s.a.v.s. svečano je otvoren četvrti Internacionalni dže'mat na njemačkom jeziku u Rhein-Hessen regiji.

Nakon Džume-namaza koju je predvodio Glavni imam i hatib ovog džemata, i džem'ata u Mainzu, (Mainc) Edin ef. Ljajić, u prizemnoj prostoriji džamijskog restorana, otpočelo je svečano otvorenje ovog ukusno opremljenog mesdžida. Riječ je uzeo vrlo agilni mutevelija džem'atskog Odbora Akin Ozcan, državljanin Turske, koji je u ime Predsjednika ovog džem'ata, Karstena Huseina Mathusseka koji uslijed bolesti nije mogao prisustvovati ovom otvorenju, i emira Sabahudina Avdovića, posela-
mio prisutne, i obratio se na jeziku svih muslimana u ovoj demokratskoj zemlji – na njemačkom.

Nakon njegovog nadahnutog govora, i iznijetog kratkog historijata ovog mladog džem'ata, (koji je interno otvoren uoči Mubarek-Ramazana prošle godine u tijesnim prostorijama) prisutnima se obra-tio imam Edin ef. Ljajić, i pohvalio sve one koji su podržali njegovu inicijativu za osnivanje prijeko
potrebnog ovog susjednog džemata koji je geografski najbliži ranijem džematu na teritoriji Rainlan-
d-Pfalz u Mainzu (Mainc) glavnom gradu ove regije.

Sa velikim optimizmom se osvrnuo na savremene izazove koji iskrsavaju pred višenacionalnim pri-padnicima Islama na ovim prostorima gdje razumnim građanima ove zemlje malo treba, jer oni su najbliži kao pošteni narod za prihvatanje nepobitne Istine, i zato treba vjersko-prosvjetni kadar sa njemačkog govornog područja. I jasno je naglasio – da je bez ikakve dileme njemački jezik – jezik budućnosti njemačkih muslimana.

Nakon ove nadahnute besjede, Edin ef. je proučio dovu na njemačkom jeziku, sa čim je svečanost završena uz bogatu sofru koju su pripremile vrijedne članice – domaćice ovog džemata.

IIS Wiesbaden1 IIS Wiesbaden2 unnamed

Previous articleStudenti VŠJ u Preševu posjetili IUNP
Next articlePostavljen kamen temeljac za Dijagostički centar