Otpočeo proces digitalizacije u Srbiji

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Proces digitalizacije zvanično je počeo danas u Vršcu, gašenjem analognog signala u stanici Vršački breg, objavio je RTS.Digitalizacija po riječima nadlježnih ima mnoge pogodnosti poput onih za osobe sa oštećenim sluhom i vidom.

Gašenjem analognog signala u stanici Vršački breg počeo proces digitalizacije. Potpredsjednik Vlade Rasim Ljajić, koji je isključio analogni signal u Vršcu, kaže da digitalizacija nije trošak, već investicija.

U Srbiji je počeo najveći projekat u istoriji emitovanja televizije – digitalizacija, kada je u Vršcu isključen analogni signal.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji je u Vršcu isključio analogni signal, rekao je za RTS da digitalizacija nije trošak već investicija, i dodao da će od prodaje dividendi Srbija zaraditi više od 75 miliona evra.

Direktor “Emisione tehnike” Branko Gogić kaže da će građani sada imati mnogo bolju sliku i zvuk, ali i da će digitalizacija doneti mnoge pogodnosti poput onih za osobe sa oštećenim sluhom i vidom.

Poslije Vršca, koji je prvi prešao na digitalni signal, u planu je da 8. maja to učine Subotica, Sombor i Kikinda,.

Poslijle prelaska Avale na emitovanje isključivo digitalnog signala i centralna Srbija će biti digitalna, a na kraju i jug Srbije i Jastrebac.

Po završetku procesa digitalizacije, digitalni signal biće obezbeđen za 95 odsto teritorije Srbije, što je propisano Ženevskom konvencijom.

Srbija je u proces digitalizacije uložila oko 37 miliona evra, a planirano je da do 15. juna bude završen proces digitalizacije.

Ova promjena se odnosi prije svega na one koji TV program prate uz pomoć krovne ili sobne antene, a kojih je u Srbiji, kako se procenjuje, 38 odsto. Ukoliko žele da nastave potpuno besplatno da gledaju televiziju za to im je potrebna odgovarajuća oprema.

17.juna ove godine kada bude ugašen analogni signal u gotovo cijeloj Evropi emitovaće se digitalni signal, a u Srbiji digitalni signal posljednje generacije. Kao što smo se prilagodili televiziji u boji, mnogi od nas moraće da se navikavaju na DVB-T2 signal.

Oni gledaoci koji su imali lošiji prijem TV signal odmah će uočiti razliku jer digitalna slika i ton, znatno su otporniji na razne smetnje.

Dosadašnje emitovanje podrazumijevalo je da na jednom kanalu imamo jedan program dok digitalna televizija omogućava efikasnije korišćenje kapaciteta kanala.

A. Šabotić

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img