Home Rubrike Vijesti Otpočeo proces digitalizacije u Srbiji

Otpočeo proces digitalizacije u Srbiji

300

Proces digitalizacije zvanično je počeo danas u Vršcu, gašenjem analognog signala u stanici Vršački breg, objavio je RTS.Digitalizacija po riječima nadlježnih ima mnoge pogodnosti poput onih za osobe sa oštećenim sluhom i vidom.

Gašenjem analognog signala u stanici Vršački breg počeo proces digitalizacije. Potpredsjednik Vlade Rasim Ljajić, koji je isključio analogni signal u Vršcu, kaže da digitalizacija nije trošak, već investicija.

U Srbiji je počeo najveći projekat u istoriji emitovanja televizije – digitalizacija, kada je u Vršcu isključen analogni signal.

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji je u Vršcu isključio analogni signal, rekao je za RTS da digitalizacija nije trošak već investicija, i dodao da će od prodaje dividendi Srbija zaraditi više od 75 miliona evra.

Direktor “Emisione tehnike” Branko Gogić kaže da će građani sada imati mnogo bolju sliku i zvuk, ali i da će digitalizacija doneti mnoge pogodnosti poput onih za osobe sa oštećenim sluhom i vidom.

Poslije Vršca, koji je prvi prešao na digitalni signal, u planu je da 8. maja to učine Subotica, Sombor i Kikinda,.

Poslijle prelaska Avale na emitovanje isključivo digitalnog signala i centralna Srbija će biti digitalna, a na kraju i jug Srbije i Jastrebac.

Po završetku procesa digitalizacije, digitalni signal biće obezbeđen za 95 odsto teritorije Srbije, što je propisano Ženevskom konvencijom.

Srbija je u proces digitalizacije uložila oko 37 miliona evra, a planirano je da do 15. juna bude završen proces digitalizacije.

Ova promjena se odnosi prije svega na one koji TV program prate uz pomoć krovne ili sobne antene, a kojih je u Srbiji, kako se procenjuje, 38 odsto. Ukoliko žele da nastave potpuno besplatno da gledaju televiziju za to im je potrebna odgovarajuća oprema.

17.juna ove godine kada bude ugašen analogni signal u gotovo cijeloj Evropi emitovaće se digitalni signal, a u Srbiji digitalni signal posljednje generacije. Kao što smo se prilagodili televiziji u boji, mnogi od nas moraće da se navikavaju na DVB-T2 signal.

Oni gledaoci koji su imali lošiji prijem TV signal odmah će uočiti razliku jer digitalna slika i ton, znatno su otporniji na razne smetnje.

Dosadašnje emitovanje podrazumijevalo je da na jednom kanalu imamo jedan program dok digitalna televizija omogućava efikasnije korišćenje kapaciteta kanala.

A. Šabotić

 

Previous articlePrskanje voća problem pčelarima
Next article24. Međunarodna turistička berza i sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo METUBES,16 – 18. aprila 2015. godine