Home Rubrike Vijesti Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma

274

Danas se obilježava Svjetski dan Roma, taj dan se obilkežava u čast prvog Svketskog kongesa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglasena pesma “Djelem, djelem”, a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

I pored himne i zastave, oni se naleze na najnižoj ljestvici kada su upitanju njihova prava. U Novom Pazaru NVO Aktivni Romi vrijedo radi na polju promjene takvog stanja. Kako reče predstavnik ove organizacije Muhammed Behrami, oni ne obilježavaju ovaj dan, te da rade na poboljšanju životnih uslova Roma. Ova organizacija će  najprije ulagati u obrazovanje a onda se boriti i protiv diskriminacije koja je zastupljena u cijeloj državi.

Iz filijale Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da  na evidenciji zapošljavanja ima 165 lica romske nacionalnosti, 2  lica 4 stepena, i 2 sa radnim iskustvom. Kažu čine sve kako bi zaposlili takva lica.

U narednoj godini planirani su javni radovi, ali i programi novog zapošljavanja.

Svjetski dan Roma ustanovljen sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu da obrate posebnu pažnju unapređivanje njihovog položaja.

Problemi Roma u Srbiji, brojni i prije svega se odnose na njihov ekonomski i socijalni položaj, stambene probleme i političku zastupljenost. Statistika pokazuje da je jedan Rom sedam puta siromašniji od najsiromašnijeg  građanina Srbije, a tek 20 odsto Roma je funkcionalno pismeno.

Nermiona Rebronja

 

 

Previous articleProgram zapošljavanja žena
Next articleSajam obrazovanja u Novom Pazaru