Home Rubrike Vijesti Penzije u Novom Pazaru najniže u Srbiji

Penzije u Novom Pazaru najniže u Srbiji

327
0

Prosječna penzija u Srbiji za sve kategorije i sve vrste prava je 23.159 dinara, najviše se isplaćuju u Beogradu, Nišu, Boru, a najniže primaju penzioneri Novog Pazara, Aleksinca i Požarevca, podaci su republičkog PIO fonda.

Prema istim podacima iz januara, prosječna penzija za starosne penzionere je 24.907, za invalidske 22.450, a za porodične 18.691 dinara.

Od ukupno 1.741.112 penzionera u Srbiji je najviše starosnih (60,7 odsto), porodičnih (20,8 odsto), a invalidskih je (18,5 odsto)

Prosječna penzija u Beogradu je oko 29.126 dinara,slijede Niš Bor i Kraljevo , dok je u Novom Pazaru taj prosjek  najniži I iznosi 16.568 dinara.

Najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju predviđeno je da žene do 2032. Godine budu izjednačene po starosnoj granici sa muskarcima.
Nakon usvajanja najnovijih izmjena tog zakona, krajem prošle godine zabilježen je povećan broj zahtjeva za penzionisanje.

Penzioneri u Novom Pazaru nezadovoljni su ovim statističkim podacima ističu da je  za ovako teško stanje u Sandžaku odorna Vlada Srbije

Direktorka Dragana Kalinović rekla je ranije Tanjugu da je u cijeloj prošloj godini podijneto pola miliona zahtjeva, a samo u decembru prošle godine je u odnosu na isti mjesec 2013. u Filijali Beograd bilo 40 odsto više zahtijeva, a na nivou cijelog Fonda 25 odsto više.

Podsjetila je da su krajem prošle godine obrađeni svi neriješeni zahtjevi kojih je bilo 6.000 i njihov broj sveden na nivo mjesečnog priliva.

 

Previous articleMuftija sandžački u Malmeu: Zabrinut sam za Meku i Medinu
Next articleKonstituiran Gradski odbor Zelene ekološke partije