Home Rubrike Vijesti Komesar EU za ljudska i manjinska prava boravio u Beogradu

Komesar EU za ljudska i manjinska prava boravio u Beogradu

453
0

U Beogradu je jučer održana konferencija za novinare na kojoj je govorio komesar savjeta Evropske Unije za ljudska I manjinska prava Nils Muižnieks, na kojoj se komesar dotakao par tema.

Na početku konferencije komesar je naveo da se sastao sa najvećim predstavnicima u državi Srbiji sa Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem, Rasimom Ljajićem kao I ministrom Selakovićem I da je sa njima govorio o dobrim I lošim stranama društva.

Posebnu pažnju posvetio je osobama sa invaliditetom, govoreći da uslovi u kojima oni žive u Srbiji nisu u skladu sa evropskim standardima. Pomenuvši Veternik u kojem žive ovi ljudi komesar kaže da Vlada treba da obezbjedi adekvatan prostor i omogući im da radeći, učestvuju u svakodnevnom životu.

Druga slaba tačka o kojoj je govoreno su raseljena lica Romske nacionalnosti koji žive u teškim uslovima. Prioritet je, navodi komesar,  da i sva romska deca pohađaju školu, kako bi se na taj način smanjilo njihovo isključivanje iz društva.

Komesar je ovom prilikom pozdravio hapšenje odgovornih za genocide u Srebrenici, Štrpcim I Kravici i rekao da se na tome treba raditi i dalje, sa tim što se zaštita svjedoka treba da poboljšati.

Što se diskriminacije tiče, komesar smatra, da je povjerenik za zaštitu ravnopravnosti kao i zakon o zaštiti u Srbiji dobar.

Posebno je pohvalio to što je Srbija prihvatila Istanbulsku konvenciju o pitanju porodičnog nasilja I nasilja nad ženama i sad to treba sprovjesti u djelo. Komesar navodi da bi kazne za ovakva djela trebale da budu strožije.

Na ovoj konferenciji stavio se poseban akcenat na prava LGBT populacije. Prava ove grupe su jako dobra i komesar ih je pohvalio. Takođe ističe da mu je drago što policija dobro čuva pripadnike ove populacije i još dodao da se moraju preuzeti koraci zaštite ove grupe i na poslu.

Na konferenciji je govoreno I o medijima. Komesar kaže da mu je drago što su nadležni organi odlučili da uključe i manjinske jezike u  novinarstvo. Također je pozdravio komisiju koja će se baviti razotkrivanjem ubistava novinara, jer je opšte poznato, navodi komesar, da gotovo nijedno ubistvo novinara u Srbiji još uvijek nije rasvijetljeno.

Nakon toga uslijedio je dio za pitanja novinara. Prvi od novinara pravo da postavi pitanje komesaru dobio je novinar SANA novinske agencije.

Na samom kraju komesar se zahvalio svim prisutnima I dodao da će iscrpni izvještaj o onome što je zatekao, a tiče se ljudskih prava I prava nacionalnih manjina, kao I komentar Republike Srbije na isti do sredine Jula mjeseca biti objavljeni na njihovom zvaničnom sajtu.

Hamza Škrijelj, Enver Đondić

Previous article‘Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju’ – Opredijelite se za nastavu na bosanskome jeziku i bošnjačkim sadržajima
Next articleNova zaplijena cigareta u Novom Pazaru