Home Rubrike Vijesti Seminar o prevenciji genocida i masovnih zločina

Seminar o prevenciji genocida i masovnih zločina

471

ausvicNovi Pazar – Aušvic institut za mir i pomirenje iz SAD i Fondacija porodičnog sjećanja (Family Memorial Foundation Ltd.) u saradnji s Centrom za dijalog – Vesatijja, od 19. 03. 2015. do 21. 03. 2015. godine u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke organizuju seminar o prevenciji genocida i masovnih zločina.

Na seminaru na poziv organizatora ucestvuju: prof.dr. Suad Becirovic, rektor IUNP-a, prof.dr. Admir Muratovic, prodekan Fakulteta za islamske studije i direktor Instituta za istrazivanje genocida i zlocina i Edin Djerlek, sekretar muftijastva sandzackog.
Na marginama seminara delegacija iz Sandzaka je razgovarala sa gospodinom Jamesom Wallerom Programskim direktorom Ausccwitz instituta iz Njujorka, SAD, o saradnji ovog renomiranog svjetskog instituta za prevenciju genocida i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.
Ciljevi seminara su upoznavanje sudionika s pojmom genocida i njegovom povezanošću sa širom kategorijom ratnih zločina, osposobljavanje svjetske komunikacijske mreže za lidere država i kreatore političke volje koji će imati zadatak da rade na prevenciji genocida i ratnih zločina, te njegovati interkulturalni dijalog kroz otvorenu i učtivu razmjenu mišljenja između pojedinaca s različitim kulturnim i vjerskim pozadinama ili svjetonazorima, s ciljem razvijanja dubljeg razumijevanja različitih stavova i navika.

Organizatori seminara dijele uvjerenje da je sprečavanje genocida i masovnih zločina ostvarivo. Cilj ove inicijative je da razvije mrežu sposobnih vođa zajednice u Bosni i Hercegovini i opremi ih sa profesionalnim alatima, kako bi svojim zalaganjem spriječili genocid i masovne zločine. Želja organizatora je da uključi sve zajednice u Bosni i Hercegovini – vjersku, državnu, akademsku i civilno društvo – i radi s njima na stvaranju mreže organizacija koje će educirati i djelovati u duhu prevencije genocida i masovnih zločina.

(SANA)

Previous articleSvečano otvorena kancelarija BDZ-a u Sjenici
Next articleReisu-l-ulema emeritus, prof. dr. Mustafa Cerić primio učesnike seminara o genocidu iz Sandžaka