BDZ najoštrije osuđuje napad na džamiju u Sutivanu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

scascascasc.jpg

Bošnjačka demokratska zajednica Bijelo Polje najošrije osuđuje barbarski čin napada na džamiju u Sutivanu kod Bijelog Polja, na koji su za sada izvršili nepoznati počinioci. Javnosti radi, vandali su na tek renoviranoj fasadi bacili fekalije i na taj način povrijedili i uznimirili muslimane u Bijelom Polju, Sandžaku i šire.

Nakon napada na džamiju u Nedakusima kada je zabilježan sramni čin ometanja vjerskog obreda, agresija na vjerske objekte muslimanskog življa se nastavljena.

Bitno je naglasiti da je prisutna šutnja i sporo procesuiranje slučajeva napada na vjerske objekte, kako od strane općinskih organa Bijelog Polja, snaga bezbjednosti i sudstva. Smatramo da je upravo takvo (ne)djelovanje pomenutih organa, puhnulo vjetar u leđa ekstremnim vandalima koji su punim mržnje prema drugom i drugačijem, što i jeste ključni razlog da skrnave vjerske objekte na ovim prostorima Sandžaka. Činjenica je da našem narodu nije lahko gledati skrnavljenje njihovih vjerskih objekata jer im to vraća sjećanje na sramna vremena na ovim prostorima u kojima su Bošnjaci preživjeli velike torture, polcijske represalije, hapšenja, deportaciju i genocid.

Ali i pored navedenih poznatih činjenica BDZ u Bijelom Polju poziva naš narod na sabur da ne nasjedaju na provokacije ekstremno-radikalnih pojedinaca i šivinističkih grupa na ovim prostorima i da daju vremena nadležnim institucijama u Crnoj Gori da efikasno reaguju i pronađu i osude aktere ovog vandalskog čina.

Istovremeno BDZ u Bijelom Polju apeluje na sve nadležne institucije u ovom gradi i Crnoj Gori, koji su uključene u procesima pronalaženja i procesuiranja vandala ovog krajnje ponižavajućeg čina, da budu agilniji i temeljniji, te da u što kraćem roku počinioce otkriju, uhapse i osude, kako za ovaj vandalski čin tako i za sve barbarske napade na vjerske objekte. Na taj način zvanične istitucije će uputiti javnosti jasnu poruku da je ovo država svih naroda koji su bili konstituenti ove države i da zavređuju jednaka prava na sve pa i na zaštitu njihovih života, džamija, institucija…

Naglašavamo da su i na ovim prostorima džamije Božije i nama najdraže kuće, shodno tome ćemo nastajati da ih odbranimo i ne dozvolimo da ih bilo koje šovinističke grupacije napadaju i skrnave, piše u saopćenju BDZ Bijelo Polje koje je potpisao predsjednik Semir Hodžić.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img