Dr. Jahja Fehratović i dr. Samina Dazdarević učesnici Drugog simpozija o bosanskom jeziku u Sarajevu

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

unnamedU Sarajevu se, nakon 17. godina, održava Drugi simpozij o bosanskom jeziku pod radnim naslovom:  Istraživanje, normiranje i učenje bosanskoga jezika – dosadašnji rezultati, potrebe i perspektive.
Organizator ovog simpozija je Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu. U toku dva dana, koliko će trajati ova konferencija, stručnjaci iz oblasti filologije i lingvistike kao i srodnih disciplina prezentirat će neka nova zapažanja i zaključke do kojih su došli baveći se raznolikim pitanjima bosanskog jezika.
Priavljeno je 46 referata najeminentnijih stručnjaka iz oblasti lingvistike i bosnistike sa svih univerziteta u BiH, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, Univerziteta u Prištini te Univerziteta u Jeni, u Njemačkoj. Pokrovitelji simpozija su Fedralano ministaratvo obrazovanja i Ministarstvo.za.onrazovanje, sport i mlade Kantona Sarajevo.
Na ovom simpoziju IUNP predstavljaju dr. Jahja Fehratović, dekan Departmana filoloških nauka, dr. Samina Dazdarević profesor istog Departmana
unnamed (1)

U Sarajevu se, nakon 17. godina, održava Drugi simpozij o bosanskom jeziku pod radnim naslovom:  Istraživanje, normiranje i učenje bosanskoga jezika – dosadašnji rezultati, potrebe i perspektive. Organizator ovog simpozija je Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu. U toku dva dana, koliko će trajati ova konferencija, stručnjaci iz oblasti filologije i lingvistike kao i srodnih disciplina prezentirat će neka nova zapažanja i zaključke do kojih su došli baveći se raznolikim pitanjima bosanskog jezika.
 Priavljeno je 46 referata najeminentnijih stručnjaka iz oblasti lingvistike i bosnistike sa svih univerziteta u BiH, Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, Univerziteta u Prištini te Univerziteta u Jeni, u Njemačkoj. Pokrovitelji simpozija su Fedralano ministaratvo obrazovanja i Ministarstvo.za.onrazovanje, sport i mlade Kantona Sarajevo.
Na ovom simpoziju IUNP predstavljaju dr. Jahja Fehratović, dekan Departmana filoloških nauka, dr. Samina Dazdarević profesor istog Departman

Prvog dana simpozija dr. Jahja Fehratović izlagao je referat na temu “Bosanski jezik u Sandžaku”.
Dr. Fehratović je svoj rad bazirao na nekoliko ključnih teza definirajući najprije govorni prostor sandžačkih Bošnjaka na teritoriji Srbije, Crne Gore i Kosova (Oblast Hrvatske i okolnih sela u Leposaviću, Bošnjačke mahale u Mitrovici te sandžačkobošnjačke enklave u Peći, Vitomirici i Dobruši).
Fehratović je također govorio o utjecaju drugih jezika na jezik sandžačkih Bošnjaka, srbijanskoj kulturnoj i obrazovnoj politici i jezikusandžačkih Bošnjaka, južnog Sandžaka između maternjeg, bosanskog i crnogorskog jezika, lingivističkim specifičnostima istočne varijante bosanskoga jezika, lekisčkoj dominantnosti sandžačkih govora, jeziku Bošnjaka Sandžaka u domovini i dijaspori, o dosadašnjim
Interesiranjima limgvista i bosnista o jeziku Bošnjaka Sandžaka, položaju bosanskog jezika u školskim sistemima Srbije, Crne Gore i Kosova te perspektivama bosanskoga jezika u Sandžaku i sandžačkoj dijaspori.

“Bosanski jezik je u nastavnom procesu u sandžaku od 1990\1991. godine, kada je osnovana Medresa Gazi Isa-beg, kao prva obrazpvna institucija u Sandžaku koja je izvodila nastavu na bosanskome jeziku. Kasnije je bosanski jezik proučavan na Fakultetu za islamske studije da bi se osnivanjem Internacionalnog univerziteta osnovala inp aaKatedra bosanskoga jezika i bošnjačke književnosti izvan BiH. Što e dalo dobre preduvjete za sprovođenje nastave na bosansomek jeziku u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku, gdje na žalost zbog određenih izvanjezičkih i izvanstrukovnih pojava još uvijek imamo odteđene nedostatke.” – istako je u svom izlaganju Fehratoviću.
Drugog dana simpozija dr. Samina Dazdarević će izlagati na temu “Elektronski korpus bosanskog jezika – obaveza budućih nacionalnih projekata​.”
Očekuje se da će ovaj drugi simlozoj koji je okupio najeminentnije stručnjake bosniste donijeti zaključke iz kojih će proizići važni reformatorski projekti daljeg etabliranja bosanskoga jezika.
- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img