Home Rubrike Vijesti Promocija „Enciklopedije sandžačko-bošnjačke književnoisti“ u Rožajama

Promocija „Enciklopedije sandžačko-bošnjačke književnoisti“ u Rožajama

278
0

Sinoć je u prostorijama Doma kulture u Rožaju Bošnjačka kulturna zajednica u saradnji sa Muftijstvom sandžačkim  organizirala promociju Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti dr. Jahje Fehratovića. Na promociji će govoriti: Sanžački muftija Muamer ef. Zukorlić, Dr. Jahja Fehratović I Književnik Enver Muratović.

U prepunoj sali, promoteri su istakli važnosti ovog kapitalnog djela za Bošnjake.

Knjuževnik Muratović je istakao da ova enciklopedija zaslužuje ozbiljnije analize stručne javnosti., dodajući da Bošnjaci nemaju više pravo na zaborav.

“Ovo djelo je svojevrstan dokaz protiv nas, pred kojim više nemamo prava da zaboravimo svoju književnu tradiciju čiji bim se bogastvom drugi narodi mnogo više ponosili”, ističe Muratović.

Bogadstvo Sandžačko-bošnjačke književnosti je toliko rasprostranjeno, njeni autori su iz Bosne, Hrvatske, Makedonije i Albanije, kaže autor Enciklopedije, ističiću da ova književnost toliko jača da ono postaje najznačajnije književno naslijeđe.

“Sandžačko-bošnjačke književnosti se uliva u rijeku Bošnjačke književnosti koja je sada toliko snažna da vjerujte po kvalitetu, po onome što ona predstavlja I pojedinačno I kao kolektivitet, ona jeste sa pravom najznačajnija I najbogatija književno-kulturno naslijeđe na Balkanu”, naglašava Fehratović.

Autor kaže da je ovo samo izazov za buduće generacije da ovo što je okupljeno do 1912. bude nastavljeno, I da je dovoljno argumenata da izađe još tomava ove enciklopedije.

O knjizevnoj umjetnosti jednog naroda govorio je muftija Zukorlić, naglasivši da “Vrhunska umjetnost ne nastaje iz toplih prostorija ”, dodajući da izvor vrhunske umjetnosti istina.

“Nema vrhunske umjetnosti bez istine, samo iz istine nastaje vrhunska umjetnost, laž ne može da projzvede vrhunsku umjetnost. Zato mi danas imamo krizu umjetnosti, jer je laž previše dominantna, toliko je laž postala dominantna.

Ne samo da je dominantna zvanično, državno, institucionalno, nego je ona nažalost, postala popularna I kod onih koji nisu država, institucija, niti vlast, nažalost, značajan dio mase je prihvatio laž kao način života I to je najveća propast. Laž je uvijek postojala, ona je realnos, ona se ne može uništiti.

Zapravo njeno postojanje potvrđuje vrijednost istine, nije problem što postoji laž, čak nije problem ni kad ojača laž, problem je kad ona postane dominantna i to ne kroz pendrek i silu, već kad postane dominantna kroz prihvatljivost, I kad laž prestane bit sramota to je naveće zlo za jedan narod, za kulturu, za jednu civilizaciju, i tu nema umjetnosti”, kaže Muftija.

Govoreći o enciklopediji Muftija kaže da se iščitavanjem iznenađivao brojem vrhunskih sandžačkih pisaca koji se spominju u ovom djelu,”zato je ovo trijunfalno, senzacionalno” kaže Muftija.

“Narod bez pobjeda nema pravo na budućnost. Izlazak ove enciklopedije je još jedna pobjeda koja se naslanja na dvije pobjede, jedna je bogatsvo naše historije.”

O jačini ovog naroda nije potrebno govorit,“Stanje duha u srcu i um koji ne pristane da se pokori to ne može niko da porobi, to ne može niko da osvoji”, ističe Muftija.

“Ni nakon toliko patnje od genocida mi se I dalje nismo razboljeli od mržnje, to izgleda kao naivnost ali to je idalje vrlina”, kaže Muftija zaključujući da svaka kuća I oni koji imaju naviku čitanja I oni koji je namaju,trebaju imati ovu knjigu.

Nermina Rebronja

Previous articleU PRETRESU bivše radnice holdinga “VOJIN POPOVIĆ”
Next articleIKC Bošnjaka u Beču organizira manifestaciju ‘Dani džemata Et-Taqwa’