BNV – Odbacujemo sve navode koje je izrekao gradonačelnik Novog Pazara

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Bošnjačko nacionalno vijeće odbacuje sve navode koje je izrekao gradonačelnik Novog Pazara u svojoj izjavi, a koja se tiče zakonske obaveze finansiranja rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Grad Novi Pazar, u kojem živi 82% Bošnjaka je jedina lokalna samouprava u Sandžaku koja od 2009. godine, uskraćuje svojim građanima bošnjačke nacionalnosti sredstva predviđena za zaštitu i unapređenje njihovih individualnih i kolektivnih prava.

Koaliciona ispostava Ljajič-Vučič u Novom Pazaru ne poštuje zakonom propisanu obavezu finansiranja rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Zbog nepoštovanja ove zakonske obaveze Bošnjačko nacionalno vijeće je, pred Ustavnim sudom pokrenulo postupak povodom nezakonite Odluke o budžetu grada Novog Pazara.

Bošnjačko nacionalno vijeće takođe podsjeća javnost da je Zaštitnik građana Republike Srbije utvrdio da je Grad Novi Pazar prekršio zakon jer u Budžetu za 2013. nije predvidio sredstva za finansiranje Vijeća.

Preporuka koju je Zaštitnik građana uputio gradonačelniku Novog Pazara do danas nije ispoštovana.

Međutim, zabrinjava činjenica što Vlada Republike Srbije pomaže, toleriše i podstrekava nezakonit rad gradonačelnika Novog Pazara na štetu Bošnjaka u Republici Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće je u više navrata konstatovalo da je položaj Bošnjaka u Srbiji težak i neprihvatljiv, a državni organi Republike Srbije, kršeći Ustav, zakon, i nepostupanjem po zvaničnim zahtjevima Bošnjačkog nacionalnog vijeća dodatno otežavaju ionako težak položaj Bošnjaka.

Na osnovu svega postavlja se pitanje pred kojom institucijom u Srbiji Bošnjaci mogu da traže zaštitu i ostvarivanje svojih Ustavom i zakonima zagarantovanih prava u Republici Srbiji, koja im godinama uskraćuju.

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img