Home Rubrike Vijesti Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić o aktuelanim temama o Sandžaku i Bliskom...

Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić o aktuelanim temama o Sandžaku i Bliskom Istoku

338

Sandžak – Muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić bio je gost na televiziji Pink u emisiji “Pravac”. Muftija Zukorlić je razgovarao o aktuelanim temama o Sandžaku i Bliskom Istoku.

Na pitanje voditeljke postoji li islamofobija u Srbiji, uvaženi muftija Zukorlić je osporio autentičost tog pojma jer jezičko značenje termina islamofobija znači starh od islama, a svaki strah od islama je neopravdan, jer je islam vjera mira. Muftija Zukorlić je naglasio da na golobalnom planu trenutno vlada otvoreni antiislamizam ili antimuslimanizam.

Komentarišući djelovanje i postajanje organizacije Islamska država, muftija Zukorlić kaže da je to vrlo slojevita pojava koja ima svoj aspekt religijske osnove koji prije svega služi za regrutiranje novih boraca. Dok kada se pogledaju viši nivoi djelovanja te organizacije može se vidjeti da su tu u pitanju neki jači interesi. Zukorlić je kazao da to nije Islamska država kojoj on pripada, već je riječ o vjerski fanatizovanoj grupa ljudi koji su napravila državu za sebe.

“Ja pripadam vjeri i civilizaciji koja 1400 godina nema mrlje, i nemam čega da se stidim. A kada neke stvari sada vidim ja se stidim. Jer organizacija Islamska država vrši opštu promocija antiislama. Ono što oni rade u ime islama je ne prihvatljivo sa aspekta islama.” jasan je Zukorlić.

Nepravda koja se licemjerno pravda je glavi generator i pokretač nasilja u svijetu, kaže muftija Zukorlić, i apeluje na sve koji su imalo misleća bića da prije nego osude islam i stvore predrasude o islamu, prvo upozanaju islam.

Analizirajući odnos države Srbije prema muslimanima i trenutno stanje u Sandžaku muftija Zukorlić je konstatovao da je došlo do promjene odnosa Vlasti prema muslimanima u Sandžaku.

“Postoje pozitivni signali koji stižu iz Beograda jer više nemamo pendreke i čizme u Novom Pazaru. Prethodna Vlast je po naređenju predsjednika države i ministra iz Novog Pazara, svakog mjeseca slala policiju u Novi Pazar da terorišu muslimane. Nisam zaboravio da je Vlada Vojslava Koštunice uz pomoć Sulejmana Ugljanin udarila na Islamsku zajednicu, da je Boris Tadić udario na Bošnjačko nacionlano vijeće uz pomoć Rasima Ljajića. Dakle, sa najvišeg nivoa državne vlasti napadani su Bošnjaci i na to brutalno kršenje ustavnih prava šutjeli su svi, preko zaštitika građana, nevladnih organizacija organizacija, boraca za ljudska prava.” zaključuje Zukorlić.

Komentarišući trenutno djelovanje Sulejmana Ugljanina, uvaženi muftija kaže: “Tražili ste, sad gledajte. Na ovim izborima za BNV, desi su u Tutinu gdje on drži vlast dvije decenije, brutalna krađa. Kamere snimaju kako član biračkog odbora ustaje i na svakih 5 minuta puni kutiju, i to traje 2-3 sata. Republička izborna komisija to ignoriše i nezakonito predaje Bošnjačko nacionlano vijeće Ugljaninu u ruke, opet procjenjujući da bi ovi Muftijini mogli biti opasniji. E sada kušajte ono što ste posijali. Ugljanin je u vrlo drastičnoj situaciji kada je Boris Tadić slao žandarmeriju i terorisao Bošnjake u Sandžaku, urućio Tadiću Zlatnu plaketu Bošnjačkog nacionalog vijeća, govoreći da su prava Bošnjaka na najvećem mogućem nivou. Pa gdje nestadoše sada ta prava?” zaključuje muftija Zukrolić.

Rejhan Zećović

Previous articleMještani ne dozvoljavaju izgradnju kamenoloma u selu Detane
Next articleBKZ u Njemačkoj organizira Promotivnu skupštinu i promociju Enciklopedije