Home Rubrike Vijesti Mještani ne dozvoljavaju izgradnju kamenoloma u selu Detane

Mještani ne dozvoljavaju izgradnju kamenoloma u selu Detane

743

Snijeg i hladno vrijeme nisu spriječili mještane sela Detane, nadomak opštine Tutin, da izađu vani i dignu svoj glas protiv izgradnje kamenoloma, “Mičite mašine” uzvikuju glasno.

U selu Detane nadomak opštine Tutin napeta situacija. Počelo je da se radi na izgradnji kamenoloma.

Mještani tog sela blokiraju su put uz obrazloženje da će im rad kamenoloma uslove za život učiniti nemogućim i da će im životna sredina biti uništena.

Odlučni da istraju u svojim namjerama žalili su se nadležnom ministarstvu i svim relevantnim institucijama, a sada kada su radovi počeli pokušavaju da to spriječe.

Sporna situacija nastala je kada je Opština Tutin dozvolila otvaranje tj. izgradnju kamenoloma iako je sud donio rješenje o zabrani otvaranja ovog kamenoloma, s obzirom na to da mještani žive od poljoprivrede i stočarstva.

Mještani su odlučni i kažu da neće odustati da brane svoju zemlju od koje žive.

Predstavnici policije i suda iz Tutina kao i predstavnici  kompanije “Braća Dacić” su prisutni na licu mjesta ali nisu dostupni za komentar.

Preduzeće “Braća Dacić” blisko je opštinskim vlastima u Tutinu koje su im izdale rješenje za eskploataciju krečnjaka, a posle i rješenje o izvođenju rudarskih radova.

Ovo je drugi put da mještani blokiraju put, treba naglasiti da se u blizini toga kamenoloma nalaze groblje i kuće stanovnika ovog mjesta.

Kako saznajemo od mještana mašine su još uvijek tu i ostaće do slijedećeg pokušaja otvaranja za nekih par mjeseci.

tt2 tt1 tutin

Previous articleOpljačkana pa zapaljena kuća Husa Škrijelja
Next articleMuftija sandžački Muamer ef. Zukorlić o aktuelanim temama o Sandžaku i Bliskom Istoku