Home Rubrike Vijesti Hanovi u Novom Pazaru

Hanovi u Novom Pazaru

958

Nekada je Novi Pazar, kažu stariji njegovi stanovnici, bio centar sandžačke kulturne baštine. Pored mnogih kulturnih znamenitosti bio je poznat I po svojim hanovima, Amir aginom i Smailbegovića hanom.

Nekada se tu,kako stoji u sevdalinci „Pazarski akšamluk“, skupljala družina najboljih jarana. Nekada su ova dva hana bili zaštitni znak naše čaršije. Danas, nažalost, to više nije tako. Amir agin han, srce nekadašnje čaršije, danas služi kao jedno od reklamnih mjesta.

Svakodnevno se na njemu mogu vidjeti okačene nove reklame. Istini za volju, neko je pokušao revitalizirati ovaj kulturni spomenik, ali je odabrao najgoru moguću varijantu, tako što ga je pretvorio u reklamni prostor.

I nije samo to ono što smeta očima svakog Pazarca, bilo da je rođen u čaršiji ili van nje. Nekadašnji restoran Han u kojem su se Pazarci kahvenisali i okupljali, danas je postao sportska kladionica.

Sa Smailbegovića hanom slučaj je gotovo isti. Dobro je poznato da je u avgustu mjesecu 2013. godine Smailbegovića han izgorio do temelja, a sa njim i nada da će najstariji objekat u staroj čaršiji ikada biti revitaliziran.

Danas ovaj han ima veoma praktičnu namjenu. Služi kao parking prostor. Zašto mu bar ne vidjeti neki hair i ne zaraditi koji dinar?

Još tužnija činjenica je da građani ne žele pred kamerama govoriti o ovom problemu, mada se na društvenim mrežama i nađe po koji komentar, tek onako da biseri kulture naše čaršije ne odu u potpuni zaborav.

Jedan narod izumire, rekoše jednom, kada se njegova kultura ugasi. Iz dana u dan sve je manje volje i želje odgovornih da nešto urade po ovom pitanju.

Da li će se išta pozitivno uraditi, pitanje je na koje niko nema odgovor…

Hamza Škrijelj

Previous articleSajam tekstila svečano otvoren u Novom Pazaru
Next articleOdržana komemorativna akademija “Štrpci bez mezara”