Dr. Cerić: Iz Mekke svijetu upućena poruka mira i saradnje

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

unnamed (2)

U Mekki je danas okončana historijska konferencija Svjetske muslimanske lige – Rabite, na kojoj su svjetske uleme usvojile jasan proglas protiv terorizma, te pozvali zapadni svijet na saradnju sa islamskim zemljama, te zaustavljanje širenja islamofobije.

„Borba protiv terorizma ne može biti svedena na sukob sa islamom na način širenja islamofobije, već borbu protiv terorizma treba shvatiti kao saradnju sa muslimanskim svijetom, sa muslimanskom ulemom i legitimnim institucijama muslimana“, naglašeno je u jednoj od poruka svjetske uleme.

Lideri islamskih zajednica iz cijelog svijeta usvojili su Rezoluciju, kao i Mekkanski proglas nedvosmisleno osuđujući terorizam i pozivajući muslimane širom svijeta na jedinstvo i saradnju.

Mekkanskim proglasom, svjetski mislimanski lideri uputili su konkretne poruke vođama ummeta, ulemi ummeta, medijima, muslimanskoj omladini i cijelom svijetu.

U prvoj poruci Mekkanskog proglasa pozivaju se državne i političke vođe na savjestan i odgovoran rad te na jedinstvo cilja kako bi se prevladale podjele i našla adekvatna rješenja za nagomilane probleme s kojima se danas suočavaju muslimanski narodi.

„Nužno je izraditi sveobuhvatnu strategiju za prevenciju terorizma, za jačanje povjerenja između ummeta i vođa, za podršku pravednih zahtjeva ummeta, za borbu protiv korupcije, za rješavanje problema nezaposlenosti i siromaštva, te zaštitu građanskih prava u svim segmentima društva“, navodi se, između ostalog u prvoj poruci .

Drugom porukom Mekkanski proglas poziva ulemu da bude „budna, odgovorna i svjesna povijesnog trenutka te da istinski radi na objašnjavanju temeljnih vrijednosti islama od kojih su vrijednosti vjere, znanja, mira i povjerenja među ljudima najvažnije“.

„Ulema mora raditi na jačanju veza sa omladinom, mora ispuniti prazninu kod omladine, raditi na proširenju njihovih vidika… ulema mora ponuditi adekvatne odgovore omladini, odgovore koji se temelje na principu uključivosti, vesatijje, odnosno miroljubivog i otvorenog pogleda na svijet“, istaknuto je u drugoj poruci Proglasa.

U Mekkanskom proglasu nisu izostavljeni ni mediji, koje se poziva da se drže principa istinitog i pravovremenog informiranja javnosti, te principa izbjegavanja senzacionalizma koji proizvodi konfuziju sa posljedicama krvoprolića.

„Mediji trebaju pomoći u liječenju rana ummeta, trebaju imati osjećaj odgovornosti za izgovorenu i napisanu riječ; izbjegavati širenje lažnih i krivo zavodljivih mišljenja. Mediji trebaju raditi na širenju svijesti o pogubnosti prolijevanja krvi i prakticiranju nasilja, kao i na sprječavanju širenja lažnih tumačenja islama i prikazivanja muslimana na ružan način“, kaže se u trećoj poruci.

Posebna pažnja posvećena je mladima, koje se poziva da se drže pravog puta i da ne nasjedaju na priče koje nemaju veze sa zdravim razumom.

„Omladina mora kontrolirati svoje emocije i uzeti u obzir posljedice svojih postupaka. Omladina mora shvatiti da se ciljevi postižu postupno prema općim normama života, koje je sam Bog Uzvišeni postavio, a koje se mogu naučiti iz povijesnog iskustva“, naglašeno je, između ostalog, u četvrtoj poruci Mekkanskog proglasa.

Najznačajnija, peta poruka, jasna je poruka svijetu da terorizam nije svojstven niti jednoj vjeri ni naciji, te se dovođenje islama u vezu s takvim optužbama smatra neutemeljenim i zlonamjernim.

„Sloboda, sa svim svojim pravilima, jedna je od najviših vrijednosti islama, koju valja shvatiti i kao odgovornost, pa ju se ne smije upotrebljavati za nanošenje bola i patnje drugome… Zbog toga, trebamo sarađivati na onim pitanjima oko kojih se slažemo, a ona oko kojih se razilazimo ne trebamo otvarati na način da jedni druge vrijeđamo“, kaže se, između ostalog u petoj poruci.

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, konferenciju u Mekki ocijenio je izuzetno važnom.

„Mekkanska konferencija svjetske uleme protiv terorizma značajna je ne toliko po novim idejama, koliko po mjestu održavanja i okolnostima u kojima je održana. Mekka je središte duhovnosti za 1.6 milijardi muslimana u svijetu pa je, stoga, svaka riječ koja dolazi sa ovoga mjesta važna za svakog muslimana i muslimanku u svijetu“, izjavio je dr. Cerić, koji obnaša i funkciju člana Vrhovnog vijeća Rabite.

Posebno je važno, dodao je, da je Mekka mjesto u kojem se okupila ulema sa različitim pogledima, koja je ipak jedinstvena kada se radi o zajedničkom cilju važnom za muslimanski ummet.

„To se upravo dogodilo na ovoj konferenciji. Riječi koje danas odlaze iz Mekke imat će jakog odjeka u muslimanskom svijetu upravo zato što iza tih riječi stoji svjetska muslimanska ulema, koja je danas bila jedinstvena u osudi svih oblika nasilja, ali i načinu prevencije od opasnosti terorizma. Osim toga, pored usvajanja poduže Rezolucije, Mekkanska konferencija po prvi puta izlazi sa kratkim i jasnim Mekkanskim proglasom u kojem se očituje velika zrelost, upućenost i visoki stupanj odgovornosti za svaku izgovorenu riječ, ali i odlučnost da glavne poruke dopru do onih koji ih trebaju čuti“, zaključio je dr. Cerić navodeći da upravo u tome leži historijska važnost konferencije koja će doprinijeti u smirivanju napetosti u svijetu, posebno na Bliskom Istoku.

unnamedunnamed (3)unnamed (1)

SANA

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img