Home Rubrike Vijesti Nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama

464

 

Podaci o nasilju nad ženama su poražavajući jer je kaznena politika blaga. Svake godine preko 50 žena svoj život završi zbog posljedica porodičnog nasilja. Ove subote fokus emisiji “Ženski muhabet” bilo je nasilje nad ženama, na ovu temu govorila je predsjednica KC DAMAD Zibija Šarenkapić.

Postoji mnogo vrsta nasilja, od onog fizičkog, preko psihičkog, emotivnog do kontrole kretanja. Svako je opasno na svoj način I izaziva posljedice.

Pri ovom centru već više od 12 godina funkcionišu SOS linije za nasilje nad ženama, gdje žene u svakom trenutku mogu potražiti savjet I pomoć. U Novom Pazaru se ćuti o ovom problemu ali ipak ima onih koje u teškim trenicima potraže pomoć.

„Fizičko nasilje boli jedno vrijeme pa prođe, a psihičko ono koje je u kontinuitetu“, kaže gospođa Šarenkapić, koja je otvoreno govorila o slučavima žena koje ćute.

„U Srbiji većina misli da se ne treba da se bavimo pitanjem nasilnika, te da država treba da razvija mehanizme rada sa počiniocima jednako kako razvija mehanizme rada sa počionicima kriminala“, kaže Zibija, dodajući da SOS telefon daje savjete o pravnim mogućnostima svim ženama.

Sos telefon za nasilje nad ženama u Novom Pazaru je 332 755. Ako pomognemo sebi pomoći ćemo društvu, stop nasilju nad ženama!

Nermina Rebronja

Previous articleĐerlek: Ugljanin nanosi štetu Bošnjacima
Next articleVrhovno vijeće Rabite u Mekki o Sandžaku