Home Rubrike Vijesti Regionalno pozorište ide naprijed

Regionalno pozorište ide naprijed

399

Mjesto kulture, na koje se rijetko obraća pažnja, Regionalno pozorište u Novom Pazaru ponovo staje na noge. Zahvaljujući ljubavi prema ovom poslu I mladalačkoj snazi glumaca, mnogo planova je pred ljudima ove ustanove.

“2015.godina je izazovna za regionalno pozorište, iako se teško radi u nedostatku sredstava, mislim da smo se uhvatili u koštac sa velikim planovima. Za ovu godinu planiramo pet do šest projekata do kraja godine“, kazao je organizator Regionalnog pozorišta Muzafer Župljanin.

Pozorištu je potrebna scena, to je njihov glavni problem. Pogotovo ovih dana kada se planira takmičenje „Stvaralavštvo mladih“.

„Mislim da smo mi ti koji su stožeri kulture u našem gradu, iako smo kako često kažemo, pastorčad Gradske uprave, najmanje pažnje se poklanja Regionalnom pozorištu, ali mi uspevamo da plivamo i prebrodimo ove teškoće na koje nailazimo u radu, posebno dovođenje reditelja,“-kaže Župljanin, dodajući da tek nakon četiri godine ovo pozorište dovodi reditelja.

„Menadžment pozorišta je našao neke nove puteve, nismo se učaurili čekajući da nam neko dodijeli sredstva, jer vidimo da je sve manje priliva u budžet, i onda smo našli nekoliko sponzora, prijatelja pozorišta koji su nas podržali“- kaže Župljanin.

Danas je potrebno umrežavanje za bolji rad, tako se novopazarsko pozorište umrežilo sa Internacionalnim Univerzitetom u Novom Pazaru, i Udruženjem za mentalno nerazvijene osobe.

Planova je mnogo, do juna će novopazarska publika vidjeti tri pozorišna komada, među njima i jedan Bošnjački po tekstu Šefke Begović Ličina.

Predstave će omogućiti glumcima našeg pozorišta gostovanja kako u regionu tako i po dijaspori.

Nakon zatišja u Regionalnom pozorištu nailazi „Bura“ ni manje ni više nego  Šekspirova. Ana Konstantinović jako je zadovoljna kreativnošću naših glumaca.

Ono što je zanimljivo je da je ovo po nekim procjenama posljednja Šekspirova drama. Ana sa glumcima ima još mnogo planova. Uprkos radu u teškim uslovima, glumci nailaze na dobar odaziv od publike, nadaju se da će tako biti i sa „Burom“. Premijera Šekspirove „Bure“ planirana je za aprilu ove godine.

 

 

Nermina Rebronja

Previous articleŠkola glume u Novom Pazaru
Next articleKada će Ugljanin početi raditi onako kako govori?