Home Vijesti Napadač u Sjevernoj Karolini hicima iz vatrenog oružja usmrtio je troje muslimana

Napadač u Sjevernoj Karolini hicima iz vatrenog oružja usmrtio je troje muslimana

380
0

Napadi na muslimane se nastavljaju. U utorak je univerzitetski grad Čapel Hil u Sjevernoj Karolini potresao stravičan zločin.

 

Napadač pod imenom Kreg Stiven Hiks star 46 godina hicima iz vatrenog oružja usmrtio je troje muslimana, Deaha Šadi Bereket starog 23 godine, njegovu suprugu Jusur Muhamed staru 21 godinu, kao i njenu sestru Razan Muhamed Ebu Salha staru 19 godina.

Napadač se odmah poslije ubistava predao policiji, a za sebe kaže da je ateista, a da je uzrok tome bio nesporazum oko pakring mjesta. Svijet je u šoku. Na društvenim mrežama da se primjetiti i zgrožavanje ljudi širom svijeta zbog ovog nemilog događaja, kao i bijes, jer američki mediji nisu bili agilni kada je u pitanju ova vijest.

U New Yorku je na trgu Union na Menhetnu održana komemoracija za troje studenata muslimana koji su ubijeni. U ime organizatora skupa, Mreže muslimanskih zajednica, obratila se predsjednica organizacije Christina Tasca, koja je istakla da je u ovom vremenu neophodna borba protiv mržnje i netrpeljivosti u društvu. „Pozivamo sve medije i izabrane zvaničnike da pokazuju istu pažnju svim žrtvama napada, bez obzira na njihovu vjeru, rasu ili naciju“, kazala je Tasca.

Šef Vijeća za međudruštvene odnose u New Yorku Marco Carrion je kazao da je život svakog čovjeka jednako vrijedan i najoštrije osudio svirepo ubistvo studenata u Sjevernoj Karolini.

Zanimljiva činjenica je i ta da većina medija iz Beograda nije bila zainteresirana za objavljivanje ovog naslova. Dok je, kako ga islamofobi nazvaše „islamski terorizam“ ovih dana aktuelna tema u svijetu, niko se od stranih medija nije usudio o ovom aktu govoriti kao o kršćanskom ili nekom drugom religijskom terorizmu.

U cilju sprečavanja predstavljanja lažne slike o muslimanima, tim studenata muslimana iz Toronta odlučio je sprovesti sociološki eksperiment. Naime, njihov student Mustafa pokrio je svoje oči, a pored sebe stavio transparent na kojem je pisalo: „Ja sam musliman, nisam terorista. Ja Vama vjerujem, vjerujete li Vi meni?

Ako mi vjerujete, zagrlite me!“ Za kraj priloga donosimo Vam reakciju građana Toronta.

Hamza Škrijelj