Home Rubrike Vijesti Bez posla preko 5500 mlađih od 30 godina u Novom Pazaru

Bez posla preko 5500 mlađih od 30 godina u Novom Pazaru

378

Omladina kaže da ne očekuje da će u skorije vrijeme dobiti poziv sa Nacionalne službe za zapošljavanje. Ne nadaju se da će dobiti posao u svojoj struci, ali ukoliko ipak bude poziva rado će se odazvati.

Na evidenciji filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) u Novom Pazaru na kraju 2014. godine nalazilo se 19.000 nezaposlenih, od kojih skoro trećina ima manje od 30 godina.

Portparolka ove filijale Aida Bojadžić izjavila je da je tokom prošle godine 2.600 osoba dobilo posao, od kojih hiljadu direktnim posredovanjem NSZ.

“Generalno, možemo reći da u prošloj godini nije došlo do smanjenja broja nezaposlenih, niti je došlo do skoka broja zaposlenih.

Ipak, zabilježen je blagi rast zaposlenosti, prije svega zbog aktivnih mjera zapošljavanja”, rekla je Bojadžićeva novinaru agencije SANA koja zbog neodloživog sastanka nije mogla stati pred naše kamere.

Statistički podaci pokazuju da je na evidenciji nezaposlenih na kraju prošle godine bilo je skoro hiljadu fakultetski obrazovanih, dok je onih sa završenom osnovnom školom bilo oko 8.000.

Dženefa Zećović

Previous articleNapadač u Sjevernoj Karolini hicima iz vatrenog oružja usmrtio je troje muslimana
Next articleDragan Kuveljić među 16 najboljih učitelja u Srbiji