Home Rubrike Vijesti Zgrada gradske uprave izgrađena na temeljima džamije

Zgrada gradske uprave izgrađena na temeljima džamije

574

slika

– Zgrada Gradske uprave u Novom Pazaru, zajedno sa dijelom gdje je Kulturni centar, je izgrađen nakon rušenja Ejub begove džamije na istom mjestu.

Ejub begovu džamiju su vlasti srušile ubrzo nakon izvršenja genocida nad Bošnjacima ovog kraja u vrijeme komunističke vladavine i nakon streljanja Bošnjaka na Hadžetu.

Odluku o rušenju Ejub begove džamije su donijele tadašnje novopazarske vlasti. Srbija je donijela zakon o povraćaju imovine vjerskim zajednicama.

Prema srbijanskom Zakonu o vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama, Gradska uprava u Novom Pazaru je u obavezi da ovo vakufsko zemljište, kao i sve što je na njemu izgrađeno vrati Islamskoj zajednici.

Zakonu o vraćanju imovine crkvama i vjerskim zajednicama, Član 9

“Predmet vraćanja su nepokretnosti koje su u momentu oduzimanja bile u vlasništvu crkava i vjerskih zajednica, i to: poljoprivredno zemljište; šume i šumsko zemljište; građevinsko zemljište; stambene i poslovne zgrade, odnosno idealni dijelovi takvih zgrada; stanovi i poslovne prostorije; pokretne stvari od kulturnog, historijskog ili umjetničkog značaja.”

Stoji na portalu Sandžakpres

Ekipa agencije SANA je tražila komentar od čelnika Mešihata Islamske Zajednice u Srbiji, kojoj vakufi i pripadaju.

Sekretar Mešihata Ferid Bulić nam je rekao da je informacija sa sajta istinita i da se zgrada gradske uprave nalazi na vakufskom dobru.

,,Islamska zajednica je podnijela zahtjev, za povraćaj imovine. Plac na kojem je gradska uprava i muzej su na vakufskom dobru.“

A šta su zapravo vakufi Bulić pojašnjava.

,,Sama suština vakufa je da je to trajno dobro i da će ono služiti ljudima sve do sudnjega dana.“

Ovo je još jedna u nizu vakufskih imovina koja nije Zakonom o povratku imovine crkvama i vjerskim zajednicama vraćena Islamskoj Zajednici.

Od stupanja ovog zakona na snagu, do današnjeg dana Islamska Zajednica u Srbiji je diskriminisana obzirom da joj imovina nije vraćena.

Dženefa Zećović

Previous articleOpozicioni klub vijećnika traži smjenu Ahmedina Škrijelja sa mjesta sekretara BNV
Next articleDragolovčani kupili Vojin Popović za milion eura