Home Rubrike Vijesti Korupcija u Novom Pazaru

Korupcija u Novom Pazaru

287
0

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) je uz podršku Misije OEBS u Srbiji sproveo istraživanje javnog mnjenja na temu korupciju i borba protiv korupcije u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu u periodu novembar – decembar 2014.godine.

BIRODI poziva lokalnu samoupravu, ali i organizacije civilnog društva u Novom Pazaru da organizuju otvorenu debatu o problemima korupcije u Novom Pazaru i na taj način „otvore“ za javnost ovu temu za koju, prema nalazima, svi znaju ali jako malo govore.

Inače Najveći problem u Novom Pazaru je nezaposlenost koji je navelo 53,6% učesnika istraživanja;
Kao institucije koje doprinose korupciji prije svih su navedeni: gradonačenik (36,5%), direktori javnih preduzeća čiji je osnivač opština (30,8%), direktori ustanova čiji je osnivač opština (22,3%) i Vlada Srbije (21,8%);
Anketa

Da anketirani građani imaju toleranciju prema koruptivnom ponašanju kada je u pitanju zdravstvo i prosveta smatrajući da davanje novca i poklona ljekarima I nastavnicima nije korupcija (61%);
Anketa

Glavni razlozi učešća u korupciji su materijalna korist, to što je koruptivno ponašanje postalo način života, da bi se ojačao društveni uticaj i ugled.

Glavni razlog prihvatanja korupcije su: to je način da se ostvare prava, nespremnost građana da se bore za svoja prava;
Kršenje prava građana, negativan uticaj na ekonomski razvoj i manjak poverenja u institucije grada su glavne posledice korupcije u Novom Pazaru.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) kao organizacija koja je inicirala stvaranje sistema za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou je spremna da pruži svu potrebnu podršku.
Prema anketi BIRODI-a 73% anektiranih građana smatra da treba da se uspostavi tijelo na lokalnom nivou koje bi se borilo protiv korupcije, koje bi bilo sastavljeno od članova koji su pošteni, moralni, obrazovani.

Dženefa Zećović

Previous articleNovi Pazar: Približiti građanima značaj poslovanja po zakonu
Next articlePauk-služba za godinu dana odnijela 1596 vozila u Novom Pazaru