Home Rubrike Vijesti Admir Muratović dao presjek rada lokalne samouprave u Novom Pazaru

Admir Muratović dao presjek rada lokalne samouprave u Novom Pazaru

346

admir muratovicIspred odborničke grupe BDZ Sandžaka danas je održana konferencija za novinare na kojoj je govorio prof. dr. Admir Muratović. Gospodin Muratović je, prije nego je počeo govoriti na temu konferencije izrazio iskrenu sućut i hatarnamu povodom tragične smrti odbornika SDA Sandžaka i predstavnika lokalne vlasti u Prijepolju gospodina Safeta Planića, kao i direktorice turističke agencije u tom gradu Ivane Rakonjac.

Tema današnje konferencije za novinare bila je presjek rada lokalne samouprave u Novom Pazaru , kako bi, navodi Muratović, građani imali prilike čuti šta je za ove 3 godine uradila trenutna vlast.

Ono što je obilježilo ove tri godine u Novom Pazaru svakako je bila politička nestabilnost, jer je na samom početku postojala koalicija između Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, kojom je najavljivana jedna dugoročna saradnja i stabilnost u korist građana Novog Pazara. “Kako je pompezno i naajvljivana, tako je pompezno došlo i do političkog razvoda između te dvije koalicije”, ističe dr. Muratović. Nakon tog perioda slijedi period korupcije, naglašava doktor Muratović. On ističe da vlast u tom periodu funkcionira isključivo uz pomoć korupcije i kupovinom mandata.

“Nažalost, mi imamo jednu praksu koja je na sceni zadnjih desetak i više godina da se vršenje vlasti isključivo fokusira na asfaltiranje ulica i posipanje šodera po određenim seoskim putevima, pa u tom kontekstu i ne bi bilo korektno kazati da ništa nisu uradili, ali ono što jeste zamjerka kada je u pitanju takva situacija je što je to njihova obaveza i oni su to obavezni činiti, na kraju krajeva narod ih je zato i birao kako bi mu obezbjedili normalne uslove za život , ali ono što je potpuno nedopustivo je to što narod konstantno dovode u situaciju da se vlastima zahvaljuje za ono što je on već platio kroz poreze koje su izdvajali za funkcioniranje grada Novog Pazara”, ističe dr. Muratović.

Prof. dr. Admir Muratović osvrnuo se i na situaciju u FK Novi Pazar. FK Novi Pazar je donio najviše uspjeha i rezultata od svih organizacija lokalne samouprave, ali iznenađuje to, nastavlja Muratović, da i tamo postoji dvovlašće. U medijima bliskim gradskoj upravi pojavili su se naslovi da će ona uskratiti novčana sredstva FK Novi Pazar samo zato što je nedavno održana sjednica kluba o kojoj nije bio obavješten gradonačelnik, dodaje Muratović.

U svom govoru za medije dr. Muratović osvrnuo se i na investiranje u grad Novi Pazar, ističući da se iskreno nada da najava saradnje sa italijanskim investitorom neće završiti kao pregovori sa turskim proizvođačem džinsa. Jučer su se, ističe Muratović, pojavile dvije informacije od kojih zanimljiva daje gradska vlast u Novom Pazaru sklopila sporazum sa direkcijom za puteve o pomoći i izdvajanju ove direkcije u visini od 100 miliona dinara za infrastrukturne projekte tokom ove godine. Druga zanimljivost je da je jučer podignuta optužnica protiv Gorana Perčevica koji se tereti za pronevjeru novca uplaćenog za 250 obećanih junica. Dr. Muratović je pozvao vladu Srbije da iskontrolira trošenje navedenih 100 miliona dinara direkcije za puteve da se ne bi desio isti slučaj kao sa navedenih 250 junica. Ono što je nedopustivo, navodi Muratović, je to da se ta investicija koristi u svrhu izborne kampanje, obzirom da ovu godinu mnogi smatraju izbornom. “Nama je drago što se izgradnja atletskog stadiona u Novom Pazaru sprovodi, ali je nedopustivo da se novci koje izdvaja Vlada Srbije koriste u političke svrhe”, dodaje Muratović.

Muratović se osvrnuo i na bezbjednost u Novom Pazaru, navodeći da se ubistva vlasnika menjačnica još nisu rasvjetlila, a o maloletničkoj delikvenciji da se i ne priča. Puno je propusta i u donošenju budžeta, ističe Muratović, ali kaže da ga to i ne iznenađuje, obzirom da je prisutna visoka stopa korupcije i trgovine uticajem.

BDZ Sandžaka, završava Muratović, tu je da pozdravi sve pozitivne stvari i uspjehe u radu gradske uprave, ali isto i da stanemo ispred naroda i ukažemo na ono što nije dobro.

Hamza Škrijelj

Previous articleNovi Pazar: Osnovna škola Bratstvo među najsavremenijm školama
Next articlePredavanje na temu: Mladost bez duhanskog dima