Home Rubrike Vijesti Srbija ne može da se smiri zbog Muftijine izjave o Kusturici, Selimoviću,...

Srbija ne može da se smiri zbog Muftijine izjave o Kusturici, Selimoviću, Smailovićki i Ljajiću

331
0

Srpska javnost već nekoliko dana ne može da se smiri zbog izjave muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića o Emiru Kusturici, Mehmedu Meši Selimoviću i Rasimu Ljajiću.

Naime, u Beču je održana promocija Enciklopedije sandžačko-bošnjačke književnosti, na kojoj se Muftija, govoreći o intelektualnim sposobnostima Bošnjaka osvrnuo na pojedine Bošnjake kojima su kroz historiju više dobra vidjeli, ranije Osmanska imperija, a danas država Srbija.  Muftija se u svom govoru osvrnuo na zastupljenost Bošnjaka u tadašnjem Osmanskom Carstvu, govoreći da kada god je trebao mozak imperije, uzimani su Bošnjaci.

Tokom razgovora Muftija se osvrnuo i na Mehmeda Mešu Selimovića, govoreći da ga Srbi smatraju svojim najvećim piscem.

Emir ili Nemanja, kako god, porijeklo mu je bošnjačko. „To je bošnjački mozak bez koga savremena srpska kultura i umjetnost ne mogu“, naglašava Muftija.

Muftija u svom govoru nije zaobišao ni Rasima Ljajića, ističući da je političar u Srbiji koji se najviše održao na političkoj sceni, kao ni Muhameda Jusufspahića, kao bošnjački mozak koga koriste u srpske svrhe.

„Na toj javnoj sceni u Beogradu su sve naši, skoro najuspješniji“, završava Muftija.

Iako srpskoj javnosti ne prija ovakva vrsta retorike, historijske činjenice jasan su pokazatelj da srpska scena ne može bez bošnjačkih mozgova.

(Dženefa Zećović)

Previous articleGrupa studenata iz Prištine u posjeti Internacionalnom univerzitetu
Next articleNagrada biblioteke Dositej Obradović polaznicima dječijeg vrtića Reuda