Home Rubrike Vijesti Muftija Dudić u posjeti Mešihatu IZ Bošnjaka u Njemačkoj

Muftija Dudić u posjeti Mešihatu IZ Bošnjaka u Njemačkoj

319
0

1Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, na poziv džemata „Fedžr“ u Minhenu i njihovog imama Izet-ef. Bibića, boravio je u trodnevnoj posjeti Mešihatu Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

On je u petak, 23.01.2015. godine održao hutbu i predvodio džuma namaz u džematu Fedžr. Nakon akšam namaza muftija Dudić je održao predavanje u džematu Tevhid, također u Minhenu. On je u svojim obraćanjima govorio o institucijama u okviru Islamske zajednice u Srbiji, značaju organiziranja i očuvanju džemata u Evropi, sa posebnim osvrtom na Njemačku.

Nakon jacije, u organizaciji Islamskog centra u Minhenu na čelu sa Benjamin ef. Idrizijem, muftija Dudić je prisustvovao promociji projekta velikog Islamskog centra čija će vrijednost biti 70 miliona eura. Promociji su prisustvovali, pored imama iz Minhena, diplomate Turske, Katara i Bosne i Hercegovine, predstavnici grada Minhena, kao i predstavnici katoličke, protestantske i evangelističke crkve.

Sljedećeg dana, 24.01.2015. godine, muftija Dudić se susreo sa muftijom IZBNJ Pašom ef. Fetićem, i tom prilikom razgovarao o unapređenju odnosa između Mešihata IZBNJ i IZ u Srbiji. Dvojica muftija su razgovarali i o planovima i razvojnom putu Islamske zajednice u Njemačkoj, sa posebnim osvrtom nakon posljednjih dešavanja u Francuskoj. Oni su konstatovali da ja su džemati bili i ostali integrativni dio društva i faktor stabilnosti.

Almedin Hamzić

2 3

Previous articleDžematlije – Tražimo izvinjenje novinara zbog tendencioznog izvještavanja
Next articleRenovirane učionice u osnovnoj školi Vuk Karadžić