MOK: Prestanite vrijeđati čast i dostojanstvo naših sestara

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

fdba2682a8fc785ed8e514c7b641859753027b6db85cd123296765790eca9e20

Muslimanski omladinski klub (MOK) u Sandžaku i cijeloj Crnoj Gori ovom prilikom najoštrije osuđuje vrijeđanje časti i dostojanstva šesnaestogodišnje A.K. koja je naišla na negodovanje profesora matematike iz Gimnazije “Niko Rolović” u Baru.

Ona je zbog nošenja Hidžaba, kao svoje vjerske obaveze koja je garantirana Ustavom Crne Gore, žrtva islamofobije u Crnoj Gori.
Hidžab kao obavezna odjevna kombinacija muslimanki ima svoje historijsko utemeljenje na teritoriji Crne Gore. Medijska propaganda da sve što je islamsko treba izazvati strah od drugačijeg je eskalirala uočavanjem problema u crnogorskom društvu.

Ovo je dokaz da svi relevantni faktori u obrazovanju svijesti o multikulturalnosti, međjuvjerskog suživota, nisu dali svoj značajan doprinos.

Zabrinjavajuća je činjenica da veliki dio građana Crne Gore osuđuje Hidžab, što se da vidjeti na raznim crnogorskim portalima, izjednačavajući se sa začuđenim stanjem profesora matematike Vojislava Novakovića. Time šalju poruku da ne podržavaju različitost, primjenjuju dvojne standarde tolerancije.

Oblačenje današnje omladine, pogotovo djevojaka, itekako ne ispunjava standardni kriterij pristojnog ali to očigledno nikom ne smeta. Ovo je dokaz moralno-duhovne degradacije, ciljane netrpeljivosti prema nečemu što predstavlja vrhunac morala, dostojanstva, čednosti. Očigledno da je A.K. sa svojim hidžabom kao oličenjem individualne slobode uzdrmala duhovno-moralni ponor crnogorskog društva, koji u trenutku zaboravlja bogatsvo različitosti i vraća se u stadijum komunističkog monoidentiteta u strahu da se nešto ne promijeni na bolje.

Prema tome, pozivamo sve građane Crne Gore , da ispoljavaju zdravu toleranciju, da njeguju različitosti, i da ne ulaze u pravo drugoga. Posebno pozivamo državne isntitucije da ne zastaju na formalnosti datih i zagarantiranih prava već da rade i na ostvarenju ambijenta koji će realno oživjeti ta ista prava.
Želimo naglasiti da Muslimanski omladinski klub stoji na raspolaganju našoj sestri A.K. u smislu potpune podrške i u nastojanju da ostvari svoju slobodu uvjerenja. Mi ćemo pomno pratiti ovaj slučaj i raditi sve što što je u našoj moći da afirmišemo crnogorsko društvo zarad bližeg upoznavanja Islamskih propisa.

Muslimanski omladinski klub (MOK) u Južnom Sandžaku i cijeloj Crnoj Gori.

(SANA)

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img