Francuski diplomata posjetio Mešihat

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Dana, 22.01.2015.godine, prvi sekretar ambasade Republike Francuske u Beogradu, Patrik Rober posjetio je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji i tom prilikom se susreo sa Rešad ef. Plojovićem, direktorom Medrese Gazi Isa–beg u Novom Pazaru.

Tokom razgovora je bilo riječi o radu Islamske zajednice i njenih odgojno-obrazovnih ustanova, kao i problemima sa kojima se suočavaju.

Rešad ef. Plojović je kazao da Islamska zajednica u Srbiji uživa veliko povjerenje muslimana na ovom prostoru, koji u njoj vide stvarnog borca i zaštitnika njihovih prava. Također, naglasio je da događaji u Parizu nemaju veze sa islamom, te da nisu učinjeni u ime muslimana i njihovih interesa, već naprotiv na štetu islama i interesa muslimana.

Rešad ef. je zaključio da je interes svake evropske države da ima jaku i jedinstvenu Islamsku zajednicu, koja će se baviti pitanjima muslimana, posebno njihovim obrazovanjem te da je važno da svaka evropska država ili centar u Evropi podrži uspostavu islamskih odgojno-obrazovnih ustanova na svim nivoima, čiji će rad biti transparentan u kojima će raditi stručni i kvalitetni vjerski autoriteti, koje će školovati vjerski kadar za potrebe tog prostora.

Sagovornici su se saglasili da vjera Islam nije vjera terorizma i nasilja, već vjera mira, tolerancije i poštovanja svačijeg ljudskog i vjerskog prava, što su ujedno i najveće vrijednosti na kojima se temelji Evropska unija.

(Hamza Škrijelj)

 

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img