Građani Sjenice: Da li će neko stati na kraj kriminalu braće Graca

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sjenica, ovih godina mjesto gdje kriminal cvjeta, neovisno od godišnjeg doba.

U cijeloj priči glavna uloga braća Graca. Stariji brat Ismet Graca, poznatiji kao „Narko hodža“ i mlađi brat Asmir Graca, koji je, po svemu sudeći, krenuo stopama svoga brata. Poznata je afera iz 2009. godine kada je Ismet Graca, tada sa samo 21 godinu uhapšen u policijskoj akciji u Sarajevu zbog krivičnog djela organizovanog kriminala i krijumčarenja opojnih droga. Ismet je tada obavljao dužnost imama u selu Sugubine kod Sjenice pod pokroviteljstvom paralelne vjerske tvorevine Adema Zilkića. Pored hodže Ismeta Grace, prema policijskom izveštaju, u istoj akciji uhapšeno je još pet osoba, a prilikom njihovog hapšenja zaplijenjeno je 2,5 kilograma heroina, 100 grama spida, 10 grama kokaina, 200 grama marihuane i 51 doza ekstazija. Tržišna vrijednost zaplijenjene droge iznosila je 250.000 KM, što je otprilike oko 135 000 eura.

Tada je odležao godinu i po dana u zatvoru. Ismet je, kako saznaje list Kurir, istjeran iz srednje teološke škole, medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru, još u drugoj godini školovanja, zbog nepoštivanja islamskih propisa. Kasnije je, kako saznaje Kurir, završio neku medresu negdje u Bosni.
„Ipak, svi smo se silno začudili kad smo ga oktobra 2007. ugledali na gradskom trgu u Novom Pazaru, u prvom redu sa ahmedijom na glavi, u pratnji Adema Zilkića kad je došao iz Beograda“ , objašnjava novopazarski izvor blizak Kuriru.
Ismet Graca nije mirovao, pa je u martu 2014. godine, tokom martovskih izbora na biračkom mjestu Osnovna Škola „12. Decembar“ pucao u svog sugrađanina Muriza Kozića, nanijevši mu teške tjelesne povrede, pogodivši ga pritom u lakat i grudi. Nakon samo par minuta Graca se predao policiji. Iako se pucnjava dogodila ispred biračkog mesta, vrlo brzo se ispostavilo da to sa politikom nema veze. I Graca i Kozić pripadnici su iste političke opcije, a do pucnjave je došlo pošto su se sreli na ulazu u školu u kojoj je Kozić bio član biračkog odbora. Njih dvojica su od ranije u sukobu, a ispaljeni hici pogodili su Kozića u lakat i grudi – kaže izvor iz istrage blizak listu Kurir.

Ismet Graca uhapšen je krajem 2013. godine, ali tada zbog sumnje da je pokušao da organizuje ubistvo Samira Kozića, brata ranjenog Muriza. „Graca je u nedelju uveče u policiju došao sa ocem i predao se. Ispričao je da je došao da glasa, da je Kozića slučajno sreo ispred škole i da je ovaj krenuo da ga udari. Navodno, on je iz straha potegao pištolj i pucao“, kaže izvor Kurira koji je želio da ostane anoniman.

Gotovo godinu dana prezime Graca nije se spominjalo u dijelu vijesti odvojenih za crnu hroniku, međutim početkom ove godine internet portale ponovo su preplavili naslovi koji su nosili ovo prezime, samo ovoga puta u glavnoj ulozi mlađi brat, Asmir Graca. U nedjelju veče, 11. Januara ispred kluba „Vanila“ u Sjenici desilo se brutalno ubistvo Mehmeda Meda Avdibašića starog 32 godine, kojeg je usmrtio 12 godina mlađi Asmir Graca sa dva uboda nožem u leđa. Asmir je tada pobjegao u selo na Pešteru, ali ga je policija ubrzo pronašla i uhapsila. Naime, te kobne večeri došlo je do okršaja između mladog Grace i Avdibašića u kom je Asmir potegao nož i nesrećnog mladića ubo u leđa. On je ubrzo prebačen u sjeničku bolnicu, a zatim upućen u Novi Pazar, ali je preminuo tokom puta. Asmir je i ranije bio poznat policiji zbog sitnih krivičnih djela, a na Fejsbuku je tih dana imao veliku podršku svojih prijatelja.

„Samo mi znamo da nisi morao ne bi se ni desilo, jer te najbolje poznajemo. Nikad nisi dozvoljavao da te neko ponizi, uz tebe smo, da nam te Allah sačuva i da si nam zdravo“, glasio je komentar njegovog prijatelja na društvenoj mreži Fejsbuk.

Njegov stariji brat Ismet, iako je pružio podršku svom bratu, iste noći izrazio je svoju sućut porodici Avdibašić. „Znamo da nisi htio da se desi to što se desilo“. Zatim je citirao Kur'anski ajjet gdje se kaže: “Ono što vas zadesi nije vas moglo zaobići”. „Da mu Allah podari Džennet, porodicama sabur i molimo Allaha da se nikad više ne dešavaju ovakve stvari“, napisao je on.

Članovi porodice Graca prijetili su i čitaocia portala Sandžakpress. Na web stranici preko facebook komentara na vijesti ‘Zilkićev hodža opet uhapšen, ovaj put za naručivanje ubistva’ gdje je pisano o kriminalnim radnjama i povezanosti sa narko kartelima Ismeta Grace, dvojica članova familije Graca koji borave u Beogradu i Novom Sadu, Irfan Graca zvani Bebe i Asmir Graca, upućivali su prijeteće poruke čitaocima tog portala koji su ostavljali svoje komentare na istoj vijesti. Treba napomenuti i to da su članovi porodice Graca simpatizeri i članovi SDA Sandžaka, kao i paravjerske tvorevine Adema Zilkića. Međutim, par dana nakon ubistva Mehmeda Meda Avdibašića u klubu „Vanila“ gdje se i desio taj nemili događaj, održan je memorijalni skup na kojem je govorio predsjednik opštine Sjenica Hazbo Mujović, koji je za ovaj nemili događaj optužio druge opcije u Sjenici.

Građani Sjenice u strahu. Da li će iko stati na kraj kriminalu braće Graca, sa nevjericom se pitaju?…

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img