Home Rubrike Vijesti Zabilježen rekordni izvoz poljoprivrednih proizvoda

Zabilježen rekordni izvoz poljoprivrednih proizvoda

383
0

“U prošloj godini u Republici Srbiji je zabilježen rekordni izvoz poljoprivrednih proizvoda i jedina grana privrede gdje je zabilježen suficit u poslovanju jeste poljoprivreda, ostvaren prihod od gotovo milijardu eura’’  ističe inžinjer Safet Vesnić iz Poljoprivredne Savjetodavne i Stručne Službe Srbije u Novom Pazaru.

Standardizacija proizvoda je ono  što inžinjer Vesnić potencira kako bi se stvorila zdrava konkurencija, jer bi se na taj način ostvarilo poslovanje sa drugim zemljama Evropske unije.

‘’Što se tiče teritorije Sandžaka nema konkretnih podataka, ali se, nelegalni izvoz odvija putem familijarnih veza slanjem pršute, sudžuka, stelje, mliječnih proizvoda i to  najčešće prema Zapadnoj Evropi” kaže inžinjer Vesnić.

Također, ističe da se itekako radi na unapređenju izvoza radom na terenu i podizanjem svijesti građanima kako i na koji način postupiti kako bi se izvoz i poslovanje unaprijedilo. Međutim udio poljoprivrednih proizvoda sa našeg područja, nažalost, gotovo zanemarljiv, ističu u novopazarskoj PSSS.

Elmasa Šećović

Previous articlePublikovano novo elektronsko izdanje Revije Sandžak
Next articleMinistri Udovičić i Ljajić položili kamen temeljac za atletski stadion u Novom Pazaru