Home Rubrike Vijesti Press konferencija BDZ u Crnoj Gori povodom napada u Parizu

Press konferencija BDZ u Crnoj Gori povodom napada u Parizu

398

Crnogorski mediji treba da prave distancu između terorista i religije, poručeno je sa konferencije za novinare koju je organizovala Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori, povodom napada na francuski list “Šarli Ebdo” i pisanja crnogorskih medija o tom terorističkom činu.

Poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović kazao je da najoštirje osuđuje ubistvo francuskih novinara, ali da to nema veze sa islamom, te da muslimane u hadisima niko ne poziva da ubijaju. “Islamom se to ne propagira, već strogo zabranjuje”

Takodje  je ukazao da mnogi raniji zločini ipak nisu povezivani sa religijom.

“Za Srebrenicu, gdje se pouzdano zna ko je načinio zločin, nikom nije palo na pamet da kaže hrišćanski terorizam ili srpski terorizam. Baskijska ETA je ubijala pa niko nije posegao za religijom” rekao je Šabović.

Poslanik SDP-a kazao je da se pogrešno tumači i džihad. “Džihad je rat sa samim sobom i sve drugo nije džihad već zloupotreba tog termina” rekao je Šabović i pozvao medije da ubuduće ne koriste termine “islamista” i “džihadista”.

Ognjen Jovović iz Pokreta za neutralnost kazao je da islamisti i treba da budu radikalni, jer to u suštini znači ukorijenjeno.

“Teroristi su zapravo umjereni islamisti, koji islam nisu spoznali kako treba” rekao je Jovović.

kao I da su napad izveli oni koji su samo mislili da poznaju Islam, ali da ga nisu dobro spoznali, navodeći da je veza između ubijenih francuskih novinara i terorista samovolja.

“Novinari su mislili da rade pozitivnu stvar karikirajući nešto što se ne smije karikirati, jer su time željeli da ukažu problemu koji postoje i u islamu i u hrišćanstvu. Ali za njih nisu krivi ni Muhammed (sallallahu alejhi ve sellem) ni Isus (Isa, alehi selam)”, rekao je on.

Jovović je podsjetio da islam, za razliku od ortodoksije, negira ikonu, potpuno je zabranjuje jer to smatra činom idolatrije.

Jovović smatra da je i Francuska odgovorna za ono što se desilo, jer ta država nije unutar sebe ignorisana.

Jovović je poručio da Fracuska “mora da ukoči” preko svoje ekspoziture zvane NATO prema imperijalnim opservacijama, posebno državama Bliskog istoka. On je dodao da on “nije Šarli”.

Demir Hodžić Potpredsjednik BDZ-a u CG je kazao da među muslimanima nema onih koji nisu povrijeđeni objavljivanjem karikatura Muhammeda, sallallahu aleji ve sellem.

“Ne možemo se i nećemo pomiriti sa uvredama. Naše vjerske vrijednosti nama su put i način života i svako njihovo skrnavljenje jeste direktan atak na nas i zato upozoravamo da se s tim vrijednostima niko ne može poigravati jer se poigrava sa našim opstankom”, poručio je on.

Na konferenciji je istakao da su uvijek osudili napad na novinare, navodeći da su karikature Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, opisivale stanje njihovih autora, stepen morala, obrazovanja i poštovanja drugih.

“Tendencija ovog časopisa i pojedinih medija je da muslimani i svi ljudi odbace univerzalne vrijednosti promovisanja dobra, kojima je učio Muhamed a da se prihvate Šarlijeve vrijednosti netolerancije, vrijeđenja, vulgarnosti i širenja mržnje”, rekao je Hodžić.

“Karikature Allahovog Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, najbolje opisuju stanje autora časopisa “Charlie Hebdo”, njegov stepen morala, obrazovanja, poštovanja drugog i drugačijeg. Napadati čovjeka kojem su cijeli svijet i sve nacije odali priznanje je neprihvatljivo”, naglasio je Hodžić.

Potom je dodao: “U mnogim primjerima se možemo uvjeriti da postoji granica kada je u pitanju sloboda govora. Također, dobro bi bilo da se podsjetim jedne od definicija slobode govora: ‘Sloboda govora omogućava svakoj osobi slobodno izražavanje svojih misli i razmišljanja, pod uslovom da takve misli ne vrijeđaju druge i drugačije!‘”

On smatra da mediji u Crnoj Gori nedovoljno prikazuju sadržaje o islamu, navodeći da problemi netolerancije nastaju zbog međusobnog nepozanavanja.

Hodžić smatra da se u budućim reformama zakonodavstva u Crnoj Gori treba inkorporirati da krivično budu gonjeni oni koji podstiču širenje islamofobije.

(Elmasa Šećović)

Previous articleDiskriminacija medrese
Next articleDelegacija Mešihata u posjeti beogradskim džematima