Home Rubrike Vijesti “Šarli Ebdo” časopis koji je zloupotrebio slobodu

“Šarli Ebdo” časopis koji je zloupotrebio slobodu

342
0

10931376_10204566306031101_1474466490378055988_nSatirični list ”Šarli Ebdo” je dokazao da sloboda mišljenja može biti strijela koja promašuje svoju suštinu jer je taoc pokvarenog luka.

To je uzrokovalo nepotrebnu smrt dvanaestoro ljudi iz uredništva tog lista a čini mi se još dalekosežnije posljedice a tiču se duboke uvrede muslimana. I ” Ja nisam Šarli ”. To govorim iz razloga što zapadna civilizacija želi da nacionalnim zastavicama, tehnološkom superiornošću, diplomatskim smotrama, medijskim osudama odbrani slobodu govora , koja je po njima još 1215. godine ustanovljena ”Velikom poveljom o slobodama(Magna charta libertarum)”.

Tada je kralj svojom bahatom samovoljom sprovodio vlast nad feudalcima koji su ga spriječili poveljom da ne ismijava svoj narod te da im da pravo tim što će biti ograničen. ”Šarli Ebdo” je današnji kralj te Povelje , a muslimani su ti radikalni feudalci koji su uvrijeđeni. ”Šarli Ebdo” doživljava slobodu govora kao svoj prestiž, kao hranu, ovlašćenje koje nikog ne treba uznemiriti i uvrijediti, jer su oni novinari ili karikaturisti, ekspresija koja vlada nad svima.

Takvi jednosmjerni nagoni su identični sa životinjskim , to je zloupotreba slobode! Sloboda je povezana sa spoznajom ,tolerancijom, istinom i poštovanjem, kultom. Teroristi koji su ih napali ne zaslužuju moju pažnju . Upravo današnje medijsko oko gleda zapad kao centar svijeta.

Tada pojedinac sa drugačijim identitetom pogubi svoje samopouzdanje, uvuče se u sebe jer sve što gleda nije ono u šta on vjeruje. Preporučujem im da idu korak naprijed, možda je njihovo uvjerenje toliko duboko u njima da se od tame ne vidi, neka znanjem prosvijetle sebe.

Senzacionalistički naslovi u našim medijima služe da bi se izvršila manipulacija ljudima, samo da bi medijski zadovoljili sebe i svoje finansijere. Prenošenje bilo kakve vijesti je velika odgovornost i prenosit je nije lako.

Omladini je koprena stavljena još u kolijevci

Kada je vaša svijest pod anestezijom istih ljudi, istih grešaka, iste tromosti , onda molite Boga da se što prije osjetite svojim, da se probudite. Volju su izgubili čini mi se prije nego su rođeni, a koprena im je stavljena još u kolijevci. Volja za promjenama kao misija treba da se razvija generacijama, naši stariji trebaju da posiju bunt, da bi sa nama iznikao. Koprena je zapravo razna propaganda sa raznih ili istih izvora koja nas ukalupljuje i stvara od nas robove. Vjera je to što mijenja nas a tim i čitav svijet.

Obrazovni sistem jedne države mora biti čist od ideologija

Prije svega obrazovni sistem jedne države mora biti čist od tendencija svakojakih ideologija i da je odgovarajući za sve, ne samo za jedne. Ono što je Istorija kao predmet u školama za jedne, za druge je propaganda zločina i tu se mora sprovesti istina do kraja, no , to je proces.Smatram da ulaganje u školstvo jeste bitno ali onda kada se kadar iskristalizuje u prave profesore, neutralne, efikasne i u skladu sa vremenom.

Autor: Adrin Kuč

Previous articleRačun Biblioteke je u blokadi zbog putnih troškova Fuada Baćićanina
Next articlePutokazi bez Islamskih ustanova u Novom Pazaru