Novi putokazi u Novom Pazaru

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Sa ovom novom godinom došli i novi putokazi. Širom Novog Pazara, radi olakšice pronalaženja historijskih spomenika, ustanova od  javnog i kulturnog značaja. Novopazarcima se ovo dopalo.

Međutim, putokazi neće biti olakšica onima koji budu tražili islamske ustanove. Na njima ih nema . Autori su pokušali su ispraviti grešku iz prošlosti kada ni na jednom putokazu nije postojala niti jedna džamijanija, a sad samo tri, to nije promaklo očima prolaznika.

Samo na području današnjeg Sandžaka, turski putopisac Evlija Čelebi bilježi u toku 1661. godine 11 medresa, od toga 5 u Novom Pazaru. Evlija Čelebi je među njima zabilježio i postojanje Sinan-begove medrese koja datira iz XV vijeka, a koja kasnije mijenja naziv u medresu Gazi Isa-beg, po osnivaču Novog Pazara i Sarajeva, velikom vakifu Isa-begu Isakoviću. Za najstariju školu u gradu po mišljenju autora ovog javnog djela nije bilo mjesta, kao ni za Islamski fakultet i Školu Kur ana časnog. Sve što nije zapisano kažu, kao da i ne postoji, ali novopazarci znaju da se nose sa greškama vlasti.

Nermina Rebronja

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img