Home Rubrike Vijesti Zavijan put ka Žitniću, nadlježni ne okreću glavu

Zavijan put ka Žitniću, nadlježni ne okreću glavu

396

Kako smo ranije pisali, u selu Žitniće nedaleko od Sjenice, mjesto je brutalne diskriminacije od strane sjeničke vlasti i aktuelne koalicije SDA-SPS.

Mještani Žitnića već desetinama godina ne posjeduju vodu, jer vlast ne želi da im pomogne. Kada su se god mještani Žitnića obratili opštini za pomoć dobili su jedan te isti odgovor: “Nek vam Muftija pomogne …”

Od kako se ponosno Žitniće, nekada epicentar podrške SDA Sandžaka tokom 90-tih godina, osnivanjem BKZ-a 2010. se stavilo na stranu Muftije Zukorlića, počinje brutalna diskriminacija.

Naime, selo Žitniće je u procentu preko 90% glasalo Muftiju i BDZ na posljednjim izborima. Žitniće je mjesto sandžačkih heroja koje su idržale pod batinama policije tokom 90-tih godina, pod navodnom istragom za vojnu pripremu ocjepljenja Sandžaka.

Žitniće je protekal dva dana bilo zavijano od civilizacije, a sjenička vlast je sastavljena od SDA+SPS, na čelu sa predsjednikom opštine Hazbom Mujovićem, i ovaj put im je odbila očistiti put..

Danas se mještani Žitnića teško snalaze. Nemaju vodu za piće, za kupanje i osnovne životne potrebe, a stoku tjeraju nekoliko kilometara na napajanje, dok traktorima i buradima dogone vodu iz bratskom im sela Draževića, iz izvora za koje je ustanovljeno da nisu bakteriološki ispravni za piće.

Nekoliko puta je sjenička vlast sakupljala novac od mještana za taj vodovod i nikada im novac nisu vratili. Zatim, Žitnićanima je rečeno da je ministarka Verica Kalanović odbrila 50 000 eura za vodovod u Žitniću, a nakon nekog vremena im je iz vlasti poručeno: “Pare su potrošene”, a Štavalj je dobio vodovod po redu.

Dženefa Zećović

Previous articleHor Ljiljan: Intenzivnim radom ka uspjehu
Next articleTežak život azilanata u Tutinu i Sjenici