Nova lista sadrži oko 250 novih lijekova sa nižim cijenama

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

Od 1. januara ove godine počela je i primjena nove Liste lijkova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, a za skoro polovinu lijekova sa te liste cijene su snižene od 10 do 62 odsto.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nova Lista lijekova, koja se primenjuje od početka ove godine, sadrži oko 250 novih lijekova, uglavnom generičkih, čime je osiguranim licima omogućen širi obim prava u pogledu dostupnosti lijekova od većeg broja različitih proizvođa, kao i dostupnosti potpuno novih lijekova za liječenje Parkinsonove bolesti i shizofrenije.

“Za skoro polovinu od ukupnog broja lijekova sa Liste lijekova, cijene lijekova u ovoj godini su snižene i ta sniženja se kreću u rasponu od 10 do čak 62 odsto u odnosu na cijene koje su važile u 2014. godini. Sniženi su lijekovi u svim terapijskim grupama, tako da će primjena ove Liste lijekova dovesti do značajno manjeg izdvajanja finansijskih sredstava za lijekove i od strane RFZO i od građana u 2015. godini”, navodi se.

Cijene su snižene nekim lijekovima koji snižavaju povišen holesterol i koriste se u prevenciji infarkta,  Tako na primjer, lijek koji snižava povišen holesterol i koriste se u prevenciji infarkta (pravastatin) biće snižen pa će građani  plaćati učešće u  cijeni u iznosu od 549 dinara po pakovanju, umjesto dosadašnjih 908 dinara.

Snižene su i cijene nekim lijekovima koji se koriste u terapiji hipertenzije,  antibiotika, antipsihotika, antidepresiva i lijekovi u terapiji Alćajmerove bolesti.

Niže su i cijene lijekova u terapiji bronhijalne astme, lijekova u terapiji glaukoma i mnogi drugi lijekovi.

Nermina Rebronja

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img