Home Rubrike Vijesti Muftija dr. Mevlud ef. Dudić predvodio džumu namaz u džamiji u Rajčinoviću

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić predvodio džumu namaz u džamiji u Rajčinoviću

532
0

DSC_0819Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić održao je hutbu i predvodio džuma namaz u džamiji u Rajčinoviću.

Muftija Dudić je na samom početku govorio o značaju i vrijednosti džuma namaza i nagalsio da samim dolaskom na džuma namaz mi potvrđujemo vjeru u Allaha dž.š.

“Džuma je hetični ibadet i razlikuje se od drugih ibadeta, pa se tako i ovaj dana razlikuje od drugih dana. Petak je po hadisu Muhameda a.s. najznačajniji dan u hefti, učenjaci kažu da je samo je dan Arefata značajniji od ovog dana, dok je petak na istoj deredži sa danima Bajrama.”

DSC_0817

Dr. Mevlud ef. Dudić je prisune podsjetio da treba da se radujemo jer se nalazimo u odabranom mjesecu, mjesecu rođenja Pejkambera a.s. Samim tim u ovome čitavom mjesecu muslimani treba da razmišljaju šta Poslanik a.s. znači u njihovom životu, te da se zapitamo da li i koliko volimo Muhammeda a.s.

“Braćo mi treba da smo ponosi i Allahu zahvalni što pripadamo ummetu Muhameda s.a.w.s.Uzvišeni Allah kaže “A tebe smo, Muhammede, kao milost svjetovima poslali”, jesmo li svjesni ove Kur’anske istine da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, poslan kao milost svim svjetovima, a ne samo kao milost muslimanima, znamo li da je on, sallallahu alejhi ve sellem, bio najmilostiviji čovjek, najskromniji, najpobožniji, najdarežljiviji, najhrabriji, najoštroumniji i najplemenitiji i je li nam on, sallallahu alejhi ve sellem, istinski uzor?”

DSC_0824

Pejkamberu a.s. povjeren je časan zadatak da ljudima prenese Kur’an, Allahovu Objavu, koja je Uputa čovječanstvu, u koji nema sumnje, za koji se Allah, subhanehu ve te’ala, obavezao da će ga čuvati, a Kur’an ljudski rod upućuje, raduje, upozorava, liječi, štiti i rasterećuje.

Muftija Dudić je na kraju prisutnim džematlijama uputio savjet da donose salavate na Muhammeda a.s. jer nas tome uči Allah dž.š. suri al-Ahzāb: “Allah i Njegovi meleki blagosiljaju Vjerovjesnika, o vjernici, blagosiljajte ga i vi, i pozdrav mu pošaljite.”

DSC_0829

Podjsećamo da u povodu obilježavanja 12. rebiu-l-evvela – Dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s., Medžlis Islamske zajednice Novi Pazar organizira svečanost, koja će se upriličiti večeras, u džamiji u Donjem Šutenovcu, nakon jacije-namaza.

Rejhan Zećović

DSC_0816

Previous articleRad se u 2015. nastavlja smjenom čelnih ljudi?
Next articleOdržan Mevlud u Novom Pazaru