Home Rubrike Vijesti Ministar Selaković otvorio Kancelariju za alternativne sankcije u Novom Pazaru

Ministar Selaković otvorio Kancelariju za alternativne sankcije u Novom Pazaru

455

Still1229_00000

Veliki posao za Vladu Srbije. Danas u Novom Pazaru otvorena Kancelarija za alternativne sankcije, koja je otvorena u svim sjedištima viših sudova u Republici Srbiji. Kancelariju su, u prisustvu gradonačelnika Novog Pazar Meha Mahmutovića, otvorili ministar pravde Nikola Selaković i direktor uprave za izvršavanje krivičnih sankcija Milan Stevović.

Ovo je planom koji je još prije 3 godine postavila tadašnja Vlada Srbije, i čije je okončanje planirano za decembar 2016.godine. Do sada otvorene 25 kancelarija širom Srbije.

Still1229_00003

Ove kancelarije su od izuzetnog značaja i one provjereno djeluju. „U mjestima u kojima su već postojale, kazne zatvora su smanjene za preko 40%“- kazao je ministar Selaković.

Still1229_00002

Osim što će smanjiti kazne, kancelarije će donijeti i vešestuke uštede.

„Zaključivanje ugovora sa JKPreduzećima u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu lica koja budu upućena na izdržavanje vanzavodske sankcije u vidu društveno korisnog rada ili rada u javnom interesu, upravo kroz ta javna preduzća treba da doprinesu više društvenoj zajednici u kojoj žive, na takav način što će određeni broj radnih časova provoditi u tim JK preduzećima, ustanovama kulture, ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite“-pojasnio je ministar, dodajući da napravljen veliki korak, jer cilj kojem teži vlada su Evro integracije.

„Ovo je dokaz da grad Novi Pazar i Vlada Srbije zajedno rade na rješavanju raznih problema ne samo infrastrukturnih već i onih koji se tiču institucija“-kazao je Mahmutović, dodajući da će Novi Pazar od ove kancelarije imati koristi.

Still1229_00004

Posla je mnogo, kazao je direktor uprave za izvršavanje krivičnih sankcija Milan Stevović, radit će se i na drugim alternativnim sankcijama od uslovne osude, preko naloga koje postiže odbrana sa tužilaštvom, do priznavanja krivice.

„Obavezu imamo i da radimo po Marijinom zakonu, sve naloge koje budu dobila lice kad izađu sa idržavanje kazne provodit će zaposleni ljudi u ovim kancelarijama.“ Novina u pravnom sistemu je uslovna osuda sa elektronskim nadzorom.

Still1229_00005

Na pitanje novinara da li će se naći rešenje za advokate koji štrajkuju, ministar je kazao da će se razgovori nastavili i da vjeruje da će doći do rješenja, ali je naglasio da je ovaj štraj donio mnoge štete Srpskom pravosuđu.

Nema sumnje da će ova kancelarija doprijeniti jačanju sistema alternativnih sankcija u Novom Pazaru i Srbiji.

Nermina Rebronja

Previous articleNoć evropskih šampiona
Next articlePodjela paketića ometenima u razvoju