Muftijstvo sandžačko u zijaret dijaspori

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

ISMA dječji vrtić i osnovna škola

Delegacija Muftijstva sandžačkog predvođena pomoćnikom Sandžačkog muftije Abdurrahmanom ef. Kujevićem, zijaretila je dijasporu Sandžaka diljem Evrope.

El Iman džamija Beč

U petak 19.12.2014. godine, delegacija je stigla u Beč (Austrija) gdje je u džamiji El-Iman hafiz Kujević održao hutbu u prepunoj džamiji i nakon džume namaza je nastavio druženje sa džematlijama koji su se aktivno interesovali za stanje u Sandžaku.

ISMA

U subotu 20.12.2014. u terminu nakon jacije namaza, zakazano je bilo predavanje u džamiji El-Ihsan, pa je delegacija iskoristila slobodnan dan da posjeti Školu Kur'ana “ILUM” i Austrijsku organizaciju “ISMA” koja između ostalog djeluje u okviru Austrijskog ministarstva prosvjete i u svojim redovima imaju program dječjih vrtića i osnovnih škola. Izvanredno organizirana osnovna škola daje djeci već u periodu osnovne škole mogućnost učenja na najvećem nivou. Dogovorena je uzvratna posjeta direktora škole Sandžaku. Navečer je u bratskoj atmosferi hafiz Abdurrahman održao predavanje na temu “čvrsta odluka” gdje je obrazložio primjere kako jedno društvo uspijeva ili propada u zavisnosti koliko je spremno donijeti čvrstu odluku u presudnom momentu.

džemat BKZS u Offenbahu

Delegacija je nastavila svoje putovanje i u nedjelju je stigla u Offenbach (Njemačka), gdje je također nakon jacije namaza u džematu BKZ Sandžak Hafiz održao predavanje i između ostalog bio vidno srećan jer je džamija bila ispunjena mladim ljudima koji se, Allahovom dozvolom, svakog dana sve više vraćaju Allahovoj vjeri i dokazuju da se naša dijaspora svakodnevno sve više organizira. S obzirom da je veliki broj džematlija došao u Offenbachu iz drugih krajeva posebno iz Franfurta i Luksemburga dogovorena su još dva predavanja.

Frankfurt razgovor sa Šejhom Halidom el hanefijem

U ponedjeljak je održano predavanje u Frankfurtu u restoranu “Saraj” gdje je između ostalih došla i delegacija Islamskog fakulteta u Frankfurtu predvođena šejhom Halidom el-Hanefijem dekanom Islamskog fakulteta, koji se nakon Hafiza Kujevića obratio sa kraćim dersom i dogovorio da posjeti Sandžak gdje će također biti rađeno na razmjeni studenata Fakulteta  za islamske studije u Novom pazaru i Islamskog fakulteta u Frankfurtu.

Džamija u Eschu Luxemburg

U utorak je delegacija posjetila jedan od najbolje organiziranih džemata u dijaspori, a riječ je o džematu Esch u Luksemburgu. Džemat je uspio da u kratkom roku kupi zemljište u centru grada Esch gdje su već podigli zgradu od sedam spratova koja je biti jedan veličanstveni sandžački islamski centar. U toku su završni radovi i očekuje se otvaranje centra početkom Ramazana, inšallah. Sa jacije namaza održano je predavanje u prepunoj džamiji, gdje je nakon jacije namaza, džemat iskoristio prisustvo delegacije da se informiše o stanju u Sandžaku.

Fuad ef Seferagić

U srijedu delegacija je posjetila Izeta ef. Bibića, koji je prošetao delegaciju kroz džamije koje koriste Bošnjaci i upoznao ih sa stanjem u tom gradu. Istog dana delegacija se susrela sa jednim od poznatih Bošnjačkih hafiza Fuadom ef. Seferagićem s kojim je dogovorila posjetu sandžačkim gradovima.

Delegacija se vratila sa puno pozitivnih utisaka u Sandžak u četvrtak 25.12.2014. godine, gdje je istog dana hafiz Kujević održao svoje redovno heftično predavanje u Arap džamiji u Novom Pazaru.

Arben Jakupi

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img