Bratimljenje Rožaja i turskog grada Kutahije

- Advertisement -spot_img

Čitano

Možda vas zanima

2a2760a08f4027fc42f16672d734f7652dfc7962c9343f3b22f346b45fe2ba56 U Rožajama je potpisan sporazum o bratimljenju naše opštine i turskog grada Kutahija iz istoimene provincije. Ispred domaćina sporazum je potpisao gradonačelnik opštine Rozaje Ejup Nurković dok su Kutahiju predstavljali Zamjenik gradonačelnika Galib Gultekin i Guverner Šerif Jilmaz.

Nakon potpisivanja sporazuma uslijedila je i razmjena poklona pa je Nurković svojim gostima poklonio umjetničke slike sa rožajskim motivima i grb Opštine, dok su gosti iz Turske uručili svom domaćinu vrijedan porculan s obzirom da je to jedan od znaka prepoznavanja Kutahije.

rozajkutahij

Guverner Kutahije Šerif Jilmaz kazao je da je srećan i zadovoljan prijemom i gostoprimstvom svojih domaćina. “Prije nekoliko dana zvao me je naš ambasador u Crnoj Gori Mehmed Nijazi Tanilir i predložio da posjetimo Rožaje i pobratimimo se sa tom opštinom. Sa zadovoljstvom smo prihvatili taj poziv i drago mi je da predvodim delegaciju u kojoj je i zamjenik gradonačelnika Kutahije Galib Gultekin i naši uspješni preduzetnici. Uz to dijelimo i zajedničku historiju sa Crnom Gorom kulturno nasljedje i, naravno, da će potpisivanje sporazuma biti samo korak naprijed ka osnaživanju naših veza. Zahvalni smo što imamo i političku volju za ostvarivanje budućih ciljeva”, istakao je Jilmaz.

Predsjednik opštine Rožaje Ejup Nurković izuzetno je zadovoljan potpisivanjem sporazuma i posjetom Visoke delegacije iz Kutahija. “Taj sporazum nama znači mnogo, posebno na planu unprijeđivanja privrednih veza i da u periodu pred nama očekujemo još privrednika iz Kutahije da posjete naš grad i da u kontaktima sa njima ostvarimo naše ciljeve, a to su otvaranje novih radnih mjesta koje će omogućiti naši pobratimi.”

Na pitanje kada će konkretno, nakon firme “Sandžakli” koja je zakupila dio “Lamilirnice”, i privrednici iz Kutahije biti investitori u Rožaje, Nurković je odgovorio: “Firma “Sandžakli” uputila je Vladi CG pismo o zainteresiranosti za privredni subjekt “Lamilirnice”, u načelu Vlada je dala saglasnost, sada idu oglasi i tenderi. Nadamo se da će biti to završeno u skorijem roku. Privrednicima iz Kutahije interesantna je fabrika vode i firma “Kristal”. Obišli smo pogon te firme i učinit ćemo sve da se ostvare kontakti kako bi ta firma, koja već deset godina ne radi, krenula sa proizvodnjom i zapošljavanjem radnika.”

Inače, provincija Kutahija sa istoimenim glavnim gradom je jedna od 81 turske provincije i nakazi se na zapadu turske broji oko 570 hiljada stanovnika dok glavni grad ima 230 hiljada.

Ferid Kujević

 

- Advertisement -spot_img

Najnovije

spot_img
spot_img
spot_img